Karaman'da 16 Bin yıllık Anadolu'nun en eski neolitik mezarları bulundu

Karaman'da 16 Bin yıllık Anadolu'nun en eski neolitik mezarları bulundu

Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar. 6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski sakinleri olarak bilinen Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük sakinlerinin DNA verileri ile karşılaştırılacak.

Karaman ili merkez ilçesine bağlı Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında Karaman Müze Müdürlüğü başkanlığında, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Mustafaoğlu’nun bilimsel danışmanlığında, Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Douglas Baird ve ulusal-uluslararası üniversitelerden gelen öğrencilerin katılımlarıyla 16 Haziran 2022 tarihinde  başlayan arkeolojik kazılarında  M.Ö. 14 Binli yıllara tarihlenen yani Anadolu'nun şu ana dek bilinen en eski sakinlerine ait olduğu iddia ediken mezarlar bulundu.

Daha önce 1994-1995 ve 2003-2004 yılları arasında iki farklı dönemde yapılan Pınarbaşiı kazıları 2022 yılında ise Karaman Müze Müdürlüğünün talebi ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayı ile üze kurtarma kazısı kapsamında yeniden başlatılmıştı.

Höyük ve kaya altı sığınağından oluşan Pınarbaşı sit alanı kazıları, MÖ 14.000 – 11.000 yıllarına tarihlenen ve Epi-paleolitik olarak bilinen dönemi içeren kaya altı sığınağında gerçekleştirildi.

Kazı çalışmalarında 1 ila 3 yaşları arasında bir çocuğa ait bir mezar açığa çıkarıldı. Çocuk mezarı ile aynı seviyede bulunan ve Epi-paleolitik dönemi karakterize eden, obsidyen kullanılarak yapılmış geometrik formlu mikrolitik aletlerin ortaya çıktı. Ayrıca aynı tabakadan kemikler ile bulunan aşı boyası kalıntıları, deniz kabuklarından boncuklar (nassarius) gibi buluntular, mezarın yaklaşık olarak MÖ 14.000 yıllarına, yani günümüzden 16.000 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor.

Heyecan verici bu keşfe ek olarak, mezarın bulunduğu alanda yapılan incelemelerde daha alt tabakalarda birden fazla bireye ait olabilecek kemikler tespit edildi. Daha önceki yıllarda yapılan kazılarda açığa çıkarılan mezarlarda tespit edilen iki bireye ait iskelet kalıntıları ve 2022 yılı kazılarında tespit edilen insan kemiği buluntuları göz önünde bulundurulduğunda, Pınarbaşı’nda kazısı yapılan seviyelerin mezarlık alanı niteliği gösterdiğini söylemek mümkün.

Buluntular üzerinde yapılacak ayrıntılı tarihlendirme çalışmaları ile kesin tarihlerin tespit edilmesi planlanıyor. Buna ek olarak kemikler üzerinde yapılacak antik DNA analizleri ile Pınarbaşı’nda tespit edilen Orta Anadolu’nun en eski sakinlerinin Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük ile olan akrabalık ilişkileri başta olmak üzere tarih öncesine tarihlenen diğer buluntu alanları ile olası ilişkilerini anlamaya yönelik yeni verilere ulaşılması hedefleniyor.

Arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar