İzlanda’da Thor’un çekici şeklinde kum taşı kolye bulundu

İzlanda’da Thor’un çekici şeklinde kum taşı kolye bulundu

İzlanda’da Vikinglere ait uzun ev kalıntısındaki arkeoloji çalışmaları sırasında kum taşından yapılmış, 900 yıllık olduğu tahmin edilen Thor’un çekici şeklinde kolye bulundu.

İzlanda’da Viking dönemi Bergsstaðir (Bergsstadir) Çiftliğinde, kum taşından yapılmış Thor’un çekici kolyesinin bulunduğu bölgede en son 900 yıl önce insanlar yaşıyordu.  Kolyenin de o yıllara ait olduğuna inanılıyor.

Araştırma ekibi bölgeye geldiğinde, ilk olarak Vikinglere özgü ‘uzun ev’ adı verilen yapının duvarlarının temelini oluşturduğu düşünülen kayaları buldu.

İzlanda Arkeoloji Enstitüsü’nden Ragnheiður Gylfadóttir,  “Heinarbrýni adı verilen bir taş bulduk. Bu, örneğin, genellikle kemerde tutulan, iğneleri keskinleştirmek için kullanılan bir tür bileği taşıdır. Ve bir sabun taşı kabına ait bir parça bulduk.  Bu eserlerin hepsi Viking dönemine ait.” diyor.

Sabun taşı, İzlanda’da doğal olarak oluşmuyor, bu yüzden muhtemelen bolca bulunan Norveç’ten ithal edilmiş olmalıydı.

Bulguların ortaya çıktığı söz konusu çiftlik evi, İzlanda’da keşfedilen en yeni arkeolojik alan. Buraya, ‘Bergur’un yeri’ anlamına gelen Bergsstaðir adı verildi. Zira burayı ilk keşfeden Bergur Björnsson idi.

Björnsson, “Sadece arkeolojik alanlar arasında uzun bir mesafe olduğunu düşündüm, bu yüzden sadece eğlence için aramaya başladım.” diyor.

Bergsstaðir arkeolojik alanında bulunacak daha çok şey var gibi görünüyor. Bölgede demir işçiliğinin kalıntıları keşfedildi ve arkeologlar orada önemli demir işlerinin yapıldığına inanıyor.

Thor’un Çekici kolyeleri, Viking çağındaki insanlar tarafından boyunlarına takılıyordu. Bu alışkanlığın, Hıristiyanların haçları aynı şekilde takma alışkanlığına bir cevap olarak ortaya çıktığına inanılıyor.,

Daha önce İzlanda’da sadece bir tane Thor’un çekici bulunmuştu.

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com - Guidetoiceland. 22 Ekim 2018.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar