Moldova'da 7000 yıllık 'uzun ev' keşfedildi

Moldova'da 7000 yıllık 'uzun ev' keşfedildi

Kişinev'de erken kalkolitik çağa ait olduğu tahmin edilen uzunluğu yaklaşık 20 metre tahmin edilen uzun bir ahşap evin kalıntıları bulundu.

Moldova'nın Başkenti Kişinev'e yaklaşık 100 km meesafedeki Balti kenti yakınlarında uluslararası bir araştırma ekibi tarafından keşfedilen, uzunluğu yaklaşık 20 metre tahmin edilen uzun bir ahşap evin kalıntıları bulundu. 6-7 metre genişliğindeki evin boyu tam olarak bilinmiyor.

Nicolaevca kasabasındaki kazılarda bulunan ahşap ev kalıntılarının yaklaşık 7000 yıl öncesine ait olduğu belirtildi.   Kişinev'deki Regensburg Üniversitesi Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi (High Anthropological School University in Chisinau) öğretim üyesi  Stanislav Terna ile birlikte Nicolaevca kasabasındaki kazılara öncülük eden, Rzeszow Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü görevlisi ve Almanya'daki Regensburg Üniversitesi öğretim üyesi Maciej Dębiec; "Bu önemli bir keşif, çünkü nihayetinde Avrupa'da yaşayan Çömlekçilik kültürününün ilk temsilcilerinin (Linear Pottery culture / Erken Kalkolik Çağ) temsilcilerinden kalan buluntular bunlar. Paris Havzasından doğuya doğru Kiev havzasına kadar uzayan alanda bu insanlar çeşitli evler inşa etmişlerdi. Bu da onlardan biri... Komşu ülke Ukrayna'da benzer kalıntılar bulunmuştu. M.Ö. 7000'li yıllar insanların göçebe hayatı terk edip, kalıcı yerleşim alanlarına geçtiği dönüşüm yılları. Bir kültü değişim dönemi. Avrupa'da bu dönemin en karakterisitik yapıları bu tarz uzun evlerdi" dedi.   Science and Scholarship in Poland (PAP) sitesinden Szymon Zdziebłowski'nin konuyla ilgili haberine göre; Avrupa'da ahşap kazıkların üstüne yapılan evlerin uzunluğunun sebebinin hayvanların da aynı yağı içinde barındırılmasından kaynaklanıyor. Avrupa'da bulunan diğer uzun ev kalıntılarında ahır ve ağıl olarak kullanıdığı tahmin edilen alanlarda hayvan kalıntılarına da rastlanmıştı. Kalıntılarda hayvanların yerleşim alanı dışında mutfak ve tapınım alanı olarak kullanılan yerler olduğu tahmin edilen bölümler de tespit edilmişti.   arkeolojikhaber.com  


Benzer Haberler & Reklamlar