III. Amenhotep'in iki sfenks heykeli bulundu

III. Amenhotep'in iki sfenks heykeli bulundu

Luksor'daki III. Amenhotep tapınağında süren kazılarda, Kral III. Amenhotep'in sakallı, kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş sfenks şeklinde bir çift devasa kireçtaşı heykeline ait parçalar bulundu.

Mısır'ın Luksor (El Uksur) kentindeki III. Amenhotep tapınağında 'Memnon Heykeli ve Amenhotep III Tapınağı Koruma Projesi' kapsamında Hourig Sourouzian'ın başkanlığında çalışan Alman-Mısır ve arkeoloji ekibi, bir çift sfenkse ait devasa kireçtaşı parçalarının yanı sıra şenlik ve ritüel sahneleri içeren duvar resimleri ve sütun kalıntıları ortaya çıkardı.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri (Mustafa Veziri),  keşfedilen bloklar arasında  Antik Mısır firavunluğunun XVIII. Hanedan döneminin 9. hükümdarı olan  Kral III. Amenhotep'in sfenks şeklinde, sakallı ve kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş bir çift devasa kireçtaşı heykelinin olduğunu açıkladı.  Kireçtaşı sfenks parçalarının yanı sıra alanda şenlik ve ritüel sahneleri içeren duvar resimleri ve sütun kalıntıları da bulundu.

Her iki devasa sfenks de Amenhotep tapınağının giriş kapısının arkasındaki üçüncü sütunun olduğu yerde yarı yarıya suya batmış olarak bulundu. Sfenkslerin bazı diğer parçaları ve ayakları da suyun içindeydi. Sfenkslerin parçaları bulunduktan sonra özenle temizlendi ve üzerinde yazılı bazı metinler ortaya çıkarıldı. Metinlerden birinde; “Amun-Ra'nın sevgilisi" ibaresi bulunuyor.

Arkeoloji ekibi aynı zamanda, tapınağın Peristil Avlusunun cephesinde ve Hipostil Salonunda granodiyoritten yapılmış üç büst ile dişi aslan şeklinde tasvir edilen Tanrıça Sekhmet heykellerinin üç alt parçasını buldu. Bulunan parçalar, daha önce bulunan diğer parçalarla birleştirilecek ve tapınakta sergilenecek.

Memnon Heykeli ve Amenhotep III Tapınağı Koruma Projesi, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı ile Alman Arkeoloji Enstitüsü Kahire bürosunun himayesinde 1998'den beri devam ediyor. Birçok mimari kalıntının yanı sıra çeşitli yeni yapılar ortaya çıkarılmıştır; anıtsal bir dikilitaş ve kralın sayısız devasa heykeli orijinal yerlerine monte edilmiş ve yükseltilmiştir.

 


Benzer Haberler & Reklamlar