Arkeolog ve kimyager işbirliği arkeolojik bir sırrın daha çözülmesini sağladı. Kimyasal analiz teknolojisindeki ilerlemeler, mumyalanmış organların saklandığı, kanopik kavanozlardaki maddelerin tek tek tespit edilmesini mümkün kıldı. Bilim insanları,…
Bir asırdır dünyanın en meşhur firavunu olarak gündemde kalmayı başaran Tutankhamun'un hazineleri İstanbul'da sergilenecek. Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri sergisi 20 Ocak Cuma gününden itibaren ziyaret edilebilecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı…
Mısır'da daha önce arkeoloji kazılarında Şahin başlı Tanrı Horus'a adanmış pek çok kafası kesilmiş şahin mumyası bulunmuştu. Ancak onların toplu halde ayin için kurban edildiğine dair bir emare yoktu. Mısır'ın Berenike Antik Kenti'nde adanmış…
Mısır'dan kaçırıldığı tahmin edilen mumyaların iç organlarını muhafaza etmek için kullanılan kanopik denilen bir tür kavanozun kapağı olduğu tespit edilen üstünde Imset’in başının yer aldığı 3.000 yıllık tarih eser, ABD’ye kaçak yollarla sokulmak…
Mısır’ın el-Minye kentinin güneyindeki Mısır el-Vusta bölgesinde yer alan yüzlerce yıllık Beni Hasan Mezarlığında dağın içi oyularak odalar şeklinde inşa edilen mezarlarının duvarlarında yer alan renkli tasvirlerin her biri ayrı bir anlama sahip.…
Luksor'daki III. Amenhotep tapınağında süren kazılarda, Kral III. Amenhotep'in sakallı, kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş sfenks şeklinde bir çift devasa kireçtaşı heykeline ait parçalar…
2 bin 300 yıllık bir mumyadan alınan sargı parçalarının bir parçasının ik ayrı müzede bulunan parçaları birleştirildi. Ortaya Torino Papirüsü’ndeki Ölüler Kitabı nüshasının başındaki sahneler çıktı.
İzmir Arkeoloji Müzesi "Göremediklerinizi Göreceksiniz" projesi çerçevesinde, nisan ayında da Arkaik dönemden kalma tören kapları sergilemeye başladı.
Antik Mısır'da oynanan Senet oyununun, küçük ama dikkate değer şekil değişikleri ile en az 2000 yıllık tarihe sahip olduğu biliniyordu. Ancak ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Jose şehrindeki Rosicrucian Müzesi'nde bulunan bir senet tahtasının 3.500…
Dünyanın ilk kadın doktoru olduğu sanılan hatta adı Venüs'te bir kratere verilen Antik Mısırlı Merit Ptah'ın aslında hiç var olmadığını ortaya çıktı. Popüler tarih kitapları ve internet ansiklopedileri başta olmak üzere pek çok referansa rağmen,…
Üç bin yıllık Mısır resimlerinde rastlanan, baş üstündeki fincanı andırır koniyi andıran külah şekilli serpuş ya da aksesuarın sembolik mi, gerçek mi olduğu merak ediliyordu. Bir mezardaki arkeolojik keşif gerçek olduğunu ortaya çıkardı. Cambridge…
Fransa'da Rennes Güzel Sanatlar Müzesi'nde korunan 2.500 yıllık kedi mumyası, modern cihazlar sayesinde hiç açılmadan görüntülendi ve içinde ne olduğu anlaşıldı.
Mısır'ın Krallar Vadisindeki Luksor antik kenti yakınlarındaki Thebes kasabasının Asasif Nekropolü'nde yüksek rahiplere ait olabilecek, son derece iyi korunmuş iki ayrı tabaka halinde karşılıklı gömülmüş tabutlar bulunmuştu. Yapılan basın toplantısı…
Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr Rüstem Aslan'ın da yolculukta kendilerine bir süreliğine eşlik edeceğini söyleyen Görlitz, 'Onu tanımaktan dolayı çok mutluyum. Bize her konuda yardımcı oldu. Onun sayesinde…
Mısır'daki Tell Edfu arkeoloji kazılarında bir villa içinde şu ana dek Mısırın tek Ataya Saygı Kültünü içeren özel mabed bulundu. Mabedin içinde bir de gizemli stel keşfedildi. Birisinin steldeki çifte öbür dünyada zarar vermek amacıyla ismini ve…
Mısır'ın batısındaki Giza kentindeki piramit yakınlarında firavunlar dönemine ait lahitler içinde 8 mumya bulundu. M.Ö 1085-332 yıllarına ait olduğu tahmin edilen mumyalardan üçünün iyi durumda olduğu belirtildi.
Batı dışı uygarlıkların başarılarını inkâr etmek ne anlama geliyor? 'Batılı inkârcılar' eski Mısırlıların ya da Bantu uygarlığından Shona halkının söz konusu yapıların müellifi olduğunu kabul etmek yerine, neden onların faaliyetlerini ve becerilerini…
Mısır'daki son arkeolojik keşifler gösterişli bir toplantıyla tanıtıldı. Arkeologların keşfettiği yedi antik mezardan ilginç mumyalar çıktı. Mühürlü bir sandıktan 200 adet Antik Mısır'ın kutsal böceği Scrab mumyası çıkarken kedi mezarlığı, kobra…
Mısır Piramitlerinin nasıl inşa edildiğini anlamaya çalışan arkeologlar, gizemi çözmeye yardım edecek bir ipucu daha yakaladılar. Doğu Çölü'ndeki eski taş ocağında ortaya çıkarılan 4.500 yıllık rampa sisteminin kalıntıları, büyük taşların kızak ve ip…
Antik Mısır mumyalarında bulunan ilk resimleri içeren 30 dövmeye sahip kadın mumyasındeki dövmelerin doğası, mumyanın asil biri olduğunu gösteriyor.
Kayseri İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan bir araçta eski Mısır Antik Çağ Dönemi’nde Mısır tanrılarını simgeleyen heykel ele geçirildi.