Hasan Tahsin Uçankuş vefat etti

Hasan Tahsin Uçankuş vefat etti

Arkeolog ve Müzeci Yazar Hasan Tahsin Uçankuş İzmir’de hayata veda etti.

1931 yılında Malatya'da doğan  Sanat Tarihi öğretmenliği ve müze müdürlüğü de yapmış arkeolog Hasan Tahsin Uçankuş hayata veda etti.

Hasan Tahsin Uçankuş'un cenazesi yarın öğle namazını müteakip İzmir Karşıyaka Bostanlı Beşikçioğlu Camiinden kaldırılıp Eski Foça’da defnedilecek.

Uçankuş'un ölüm haberini ünlü editör  arkeolog  Nezih Başgelen "Değerli müzecimiz Hasan Tahsin Uçankuş İzmir’de vefat etmiş. Hasan Tahsin Uçankuş (1931-2018) dogdugu Akçadağ / Malatya'dan aramızdan ayrılana kadar kişilik değerleri, görev / meslek bilinci' ilkeli ve onurlu yaşamıyla unutulmayacak bir müzecimiz /meslekdaşımızdı . Allah Rahmet Eylesin. Nur içinde yatsın. Camiamızın ve kederli ailesinin başı sağ olsun" mesajı ile duyurdu.

Arkeologlar Derneği de  "Değerli meslektaşımız emekli müzeci Hasan Tahsin Uçankuş İzmir’de vefat etmiştir. Cenazesi yarın İzmir Karşıyaka Bostanlı Beşikçioğlu Camiinden öğle namazına müteakip kaldırılıp Eski Foça’da defnedilecektir. Merhuma Allahtan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dileriz" taziye mesajı yayınladı.

HASAN TAHSİN UÇANKUŞ KİMDİR?

1931 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesinde doğan yazar ilkokulu köyünde okudu. 1954 yılında Malatya Lisesine başlayan yazar daha sonra Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazandı. Yüksek lisansını  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünde tamamladı.

Kültepe Arkeolojik kazılarına katıldı. 1957 yazında İngiliz Arkeolog Charles Burney'in Malatya, Elazığ, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde yaptığı yüzey araştırması çalışmalarına katıldı. Mağara, höyük, düzlük yerleşimleri,  akropol, tümülüs gibi arkeolojik alanlardan malzeme toplamayı, sınıflandırmayı ve not etmeyi öğrendi.  1958'de arkadaşı Hubertus Von Gali ile Alaca Höyük, Alişar,Boğazköy ören yerlerini ve Paflagonya bölgesi mezarlarını gezerek mesleki kariyerinin alt yapısına katkı sağladı.

Anadolu müzelerinin 1960'dan sonraki yeniden yapılan, eski binalardan yeni binalara taşınma ve yeni düzenleme, sergileme çalışmalarına katıldı.

Kayseri ,Afyon,Sivas, Bergama, Usak ve en son Izmir Arkeoloji Müzesi'nde görev yapan Hasan Tahsin Uçankuş,  Izmir Müze Müdür iken  Konya'ya sürülünce 1983'te emekli olmaya karar verdi.

Evli 3 çocuklu arkeolog ve müzeci 87 yaşında 26 Nisan 2018 iken İzmir'de vefat etti.

Hasan Tahsin Uçankuş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Sanat Eserleri arasında yayınlanan Ana Tanrıça Kybele'nin ve Kral Midas'ın Ülkesi PHRYGIA" adlı bir de eseri bulunuyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar