Hasan Tahsin Uçankuş

Hasan Tahsin Uçankuş kimdir?

Hasan Tahsin Uçankuş (1931 - 26.04.2018): Müzeci, arkeolog ve yazar. 

1931 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesinde doğdu.  İlkokulu köyünde okudu ve 1954 yılında Malatya Lisesisinden mezun oldu.

Ankara Dil,Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümünü bitiren Uçankuş, yüksek lisansını  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünde tamamladı.

Kültepe Arkeolojik kazıların katıldı.

1957 yılında İngiliz Arkeolog Charles Burney'in Malatya, Elazığ, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta  yüzey araştırması çalışmalarına katıldı.

Mağara, höyük, düzlük yerleşimleri, akropol, tümülüs gibi arkeolojik alanlardan malzeme toplamayı, sınıflandırmayı ve not etmeyi öğrendi. 

1958'de arkadaşı Hubertus Von Gali ile Alaca Höyük, Alişar, Boğazköy ören yerlerini ve Paflagonya bölgesi mezarlarını gezerek mesleki kariyerinin alt yapısına katkı sağladı.

Anadolu müzelerinin 1960'dan sonraki yeniden yapılan, eski binalardan yeni binalara taşınma ve yeni düzenleme, sergileme çalışmalarına katıldı.

Kayseri, Afyon, Sivas, Bergama, Uşak ve İzmir Arkeoloji Müzesi'nde görev yapan Hasan Tahsin Uçankuş,  İzmir Müze Müdürü iken  Konya'ya tayin edilince 1983'te kendi isteği ile emekli oldu. 

Evli, 3 çocuk babası olan Uçankuş  87 yaşında İzmir'de vefat etti. (26 Nisan 2018)

Hasan Tahsin Uçankuş'un Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yayınlanan Ana Tanrıça Kybele'nin ve Kral Midas'ın Ülkesi PHRYGIA" adlı bir de kitabı bulunuyor.


Benzer Haberler & Reklamlar