En büyük dinozor türünün en küçüğüne ait tırnak bulundu

En büyük dinozor türünün en küçüğüne ait tırnak bulundu

Fas'ta bulunan 21 milimetre uzunluğunluğundaki dinozor tırnağının dünyanın en büyük dinozoru olarak kayıtlara geçen T-Rex'in mensup olduğu familyadan en küçüğüne ait olduğu tespit edildi.

2014 yılında Milano Doğal Tarih Müzesi Paleontoloji Koleksiyonu'nda yer alan bir tırnak parçası paleontologların dikkatini çekti. 21 milimetre uzunluğundaki tırnak 1999'da Fas'ın güneydoğusundaki Tafilalt bölgesindeki Kem Kem Yatakları'nda bulunumuş ve müzedeki fosiller arasına katılmıştı.

Paleontolog Simone Maganuco ve Cristiano Dal Sasso; Milano Doğal Tarih Müzesi Paleontoloji Koleksiyonu'nda keşfedilen dinozor tırnak üzerinde muhtelif araştırmalar yaptılar.

Yapılan araştırmaların sonucu 30 Mayıs tarihinde PeerJ - Yaşam ve Çevre Bilimleri Dergisinde (PeerJ - the Journal of Life & Environmental Sciences) dergisinde "En büyük dinozor theropodların en küçük dinozoru: Fas'ta bulunan Kretase dönemine ait Spinosaurus türü dinozorun yavrusuna ait  pençe tırnağı" (The smallest biggest theropod dinosaur: a tiny pedal ungual of a juvenile Spinosaurus from the Cretaceous of Morocco) başlıklı makalede yayınlandı.

Makaleye göre  tırnak; Teropod sülalesinden Spinosaurus aegyptiacus olarak adlandırılan dinozor türüne ait.
Spinosaurus aegyptiacus pençesinin üçüncü tırnağı olduğu tahmin ediliyor.

21 mm boyundaki turnağın sahibi olan Spinosaurus'un yavru olduğu tahmin ediliyor.  Semiaquatic özelliklere sahip Spinosauruslar en uzun ve en büyük yırtıcı dinozorlar arasında yer alıyor. Fakat tırnak dev dinozor ailesinin en küçük üyesine ait.

Dev, yelken sırtlı dinozorun tırnağı, hayvanın rahatça yüzmesini sağlayacak, palet gibi hareket edebilen pençelere sahip olduğunu gösteriyor.

Temsili resimde Milano Doğal Tarih Müzesinde söz konusu dinozor ailesinin fertlerinin boyca birbirileri ile kıyaslanışını görüyorsunuz.

FSAC-KK18888 kodlu dinozor bir Spinosaurus. Arkasındaki MSNM V4047 ise türüen en büyük dinozoru. Bu dinozorun sadece burun kemiği fosili bulunabilmiş ki bururn kemiğinin boyu 1 metre. Arkada görülen yavru dinozor ise tırnağın sahibinin muhtemel boyutu. Resimdeki insanın boyu 1 metre 74 santimetre. Bundan yola çıkarak söz konusu dinozorların boylarını tahmin edebilirsiniz.

Bu tür dinozorların fosillerine çok nadir rastlanabildiği için paleontologlara göre bulununan tırnak parçasının bilimsel açıdan kıymeti hayli büyük. 

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar