Denizli'nin Buldan ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda, buldan gölünde fosilleşmiş 21 bin yıllık zeytin polenleri bulunduğu açıklandı. Öte yandan Buldan’da zeytin tarımının M.Ö. 50 ila M.S. 600 yılları arasında altın çağını…
Son derece nadir görülen bir 'dinozor mumyası' keşfedildi. Bugüne kadar doğal yollarla mumyalaşarak bozulmadan günümüze kalan dinozor fosili Kanada’da bulundu.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sofular, 8 yıldır sürdürülen arkeoloji kazılarda ortaya çıkarılan yeni bovit türüne Sofular adı verilecek.
Dünyanın insan eliyle düzenlenmiş en eski yataklarının kalıntıları Güney Afrika'da Border Mağarasında bulundu. Yaklaşık 200 bin yıl önce kuru otlardan yapılan yataklar kül tabakalarının üzerine inşa edilmişti. Kül tabakaları, insanları uyurken…
Paleontologlar 1832 yılında kaleme alınan bir anlatının gerçek olup olmadığını merak ettiler. Söz konusu metindeki bataklık bulundu. Bir ada cumhuriyeti olan Mauritius'un Mare la Chaux kenti yakınlarındaki fosil dolu bataklıktan binlerce Dodo kuşu…
Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…
Görünüş olarak modern devekuşlarına benzeyen ve fil kuşundan çok daha hızlı koşabilen Pachystruthio dmanisensis türü hayvanın Avrupa’ya Güney Kafkasya ve Anadolu üzerinden göçmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Rusya'daki Yana Gergedan Boynuzu arkeolojik alanından çıkan iki süt dişinden elde edilen DNA analizleri sayesinde hem daha önce bilinmeyen bir etnik grup keşfedildi hem de onlarla Amerika'ya ilk göçen yerleşimciler arasında akrabalık bağları tespit…
Çin’de tarih öncesi dünyadaki canlı çeşitliliğinin kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olacağı yahmin edilen 518 milyon yıllık fosil alanı keşfedildi.
Çin'de 110 milyon önce yumurta bağlanması nedeniyle öldüğü tahmin edilen yeni bir kuş türüne ait fosil bulundu. Serçe büyüklüğündeki yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.
Dünyanın bilinen en eski çiçeğinin, 174 milyon yıl önce yaprak açtığı ortaya çıktı.
Açığa çıkarılabilmesi için Patagonya gölünün sularının bir kısmı boşaltılan ve dört ton kaya kaldırılan Pleziyozor fosilinin kopyası çıkarılarak sergilenmeye başlandı.
Ulyanovsk'un Slantsevy Rudnik köyünde Volga Nehri kıyısında bulunan yaklaşık 130 milyon yıllık 7 omurga kemiği fosilinin sauropoda ailesinden yeni bir dinozor türüne ait olduğu tespit edildi. Yeni türe Volgatitan simbirskiensis adı verildi.…
Mitoloji ve arkeolojiye özel bir ilgi duyduğunu söyleyen Megan Fox, oyuncu olmasaysı gönlünde hangi aslanın yatığını açıkladı.
Sık sık bilimsel konularda akıl tutulması yaşanan Türkiye'de popüler yarışma programında sorulan soru üzerine gündeme gelen yalama testi nedir? Fosil ile taşı yalayarak birbirinden ayırmak bilimsel yöntem mi? Arkeologlar bu yöntemi kullanır mı? Kim…
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında arkeologlara fosil yalatan skandal soru arkeoloji dünyasının tepkisini çekerken, özür dilemesi beklenen program yapımcısının ukalaca çıkışı büyük şaşkınlık yarattı. Ünlü Editör Arkeolog Nezih Başgelen, ATV'de…
Yüzyıllar önce soyu tükenen Jamaika maymunun özellikleri mevcut fosil kayıtlarından oldukça farklıydı ve kökeni merak ediliyordu. Tuhaf evrimleşmenin sırrı maymunun fosilinden elde edilen DNA'larla çözüldü. Jamaika maymununun atasının 11 milyon yıl…
19. Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Konferans Salonunda başladı. 3 sürecek olan çalıştayda, bölgelerin jeolojik ve tarihsel yeraltı zenginliklerinin mercek altına alınacak.