Duayen arkeolog Prof. Dr. Refik Duru vefat etti

Duayen arkeolog Prof. Dr. Refik Duru vefat etti

Türk arkeolojisinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Refik Duru, İstanbul'da 92 yaşında aramızdan ayrıldı. Anadolu arkeolojisinin uzman isimlerinden Prof. Dr. Refik Duru dün akşam saatlerinde vefat etti.

Porf. Dr. Refik Duru'nun cenaze töreni ile ilgili takvimin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin açıklamasına göre belirlenmesi bekleniyor...

Duayen arkeoloğun ölüm haberi, arkeoloji dünyamızın tanınmış isimlerinden editör arkeolog Nezih Başgelen tarafından şu mesajla duyuruldu: "Türkiye Arkeolojisinin duayenlerinden değerli hocamız Prof. Dr. Refik Duru (1932 -2024) da aramızdan ayrılmış. Önemli bir bilim insanımızı kaybettik. Üzüntümüz her açıdan büyük. Öğrencilerine dostlarına ve arkeoloji camiamıza başsağlığı dilerim. Ruhu şad olsun. Nur içinde yatsın.

1932 yılında Kadıköy’de (İstanbul) doğan hocamız yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak. Arkeoloji ve Prehistorya Bölümü’nde tamamlayarak aynı Fakülte’nin Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne 1960’da Asistan olarak atanmıştır. 1965’te Doktora çalışmasını bitirmesinin ardından, 1969’da Doçent ve 1978’de Profesör olan Refik Duru, 1982 - 1999 yılları arasında Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı, 1994 -/ 1999 yıllarında da Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlıklarını yürütmüş,1999 yılında emekli olmuştur. Refik Duru, 1955’ten itibaren arkeolojik kazı ve araştırmalara katılarak sırasıyla Prof. Dr. U. Bahadır Alkım’ın yönetiminde yapılan Karatepe’de (Kadirli – Osmaniye) başlayan arazi çalışmaları, Yesemek Heykeltraşlık Atelyesi, Yesemek Höyüğü, Tilmen Höyük, Gedikli Karahöyük ve Kırışkal Höyük (İslahiye Gaziantep) kazılarına 1972 yılına kadar devam etmiştir. Bu süre içinde, bir yıl Çatal Höyük (Çumra – Konya) kazısında bulunmuş, daha sonra 1973’de Keban Barajı Kurtarma Kazıları Projesi’ kapsamındaki Değirmentepe (Elazığ) kazısını yönetmiştir. 1976 yılından sonra Prof. Duru’nun bilimsel çalışmalarının ikinci dönemi, Burdur ve çevresini kapsayan araştırmaları başlamıştır. Yörede 2 yıl süren yüzey araştırmalarının ardından, sırasıyla 1978 - 88 arasında Kuruçay Höyüğü, 1989 - 92 yıllarında Höyücek ve 1993 - 2010 arasında da Bademağacı Höyüğü kazılarını yürütmüştür. Bu çalışmalar sırasında, 1985 ve 1986’da Hacılar yakınlarında ‘Nekropol Arama Çalışmaları’, 1997’de de bir kazı dönemi Yassıhöyük’te (Acıpayam - Denizli) kazılar yapmıştır. 2002 yılında Tilmen Höyük’te bir ‘Koruma ve Düzenleme Projesi’ başlatan Duru, 2011 yılından sonra, Prof. Dr. Gülsün Umurtak’ın yönetimindeki Hacılar Büyük Höyük (Burdur) kazısına Onursal Başkan olarak katılmaktaydı.

Akademik kariyeri sırasında Berlin Freie Universitaet ve London University’de alanı ile ilgili çalışmalar yapan Prof. Duru’nun, öğrenci, kazı kurulu üyesi, kazı kurulu başkanı olarak katıldığı ve yürüttüğü kesintisiz 63 yıl süren araştırmalarıyla ilgili 18 kitabı ve Anadolu ve Önasya Arkeolojisine ilişkin 120’yi aşkın makalesi yayınlanmıştır."

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar