Dan Brown ve Morgan Freeman Zerzevan Kalesine bekleniyor

Dan Brown ve Morgan Freeman Zerzevan Kalesine bekleniyor

Ünlü aktöre ve belgesel sunucusu Morgan Freeman ile ünlü yazaer Dan Brown'un 2020 yılında Diyarbakır'daki arkeoloji kazıları sırasında keşfedilen Mithras Tapınağı’nı ziyaret etmeleri beklendiği ifade edildi.

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle,  "Mithras’ın gizemi 1800 yıl sonra Diyarbakır'a umut oldu" başlıklı haberinde "Mithras’ın gizemi, ünlü yazar Dan Brown ve aktör Morgan Freeman’ın da ilgisini çekmiş. Freeman, "Tanrı’nın Hikâyesi” adlı belgesel serisinin çekimlerini Zerzevan'da yapmak için girişimlerde bulundu. Dan Brown ve Morgan Freeman’ın 2020 yılında Mithras Tapınağı’nı ziyaret etmeleri bekleniyor" ifadesini kullandı.

Felat Bozarslan imzalı Deutsche Welle haberinde, Diyarbakır’da keşfedilen ve bir yılda 352 bin kişinin ziyaret ettiği gizemli Mithras Tapınağı’na, 2019 yılında bir milyon turist beklendiği belirtildi ve tapınağın tesadüfen bulunduğu ibaresi kullanıldı:

Antik "Kral yolu” olarak bilinen Diyarbakır-Mardin karayolunda,124 metre yükseklikteki tepede ve 60 dönüm alanda kurulu Zerzevan Kalesi’nin henüz yüzde 1’i kazıldı. Kazıldıkça da yeni bulgulara ulaşılıyor. Gün yüzüne çıkarılan her yeni eser, buraya ilgiyi arttırıyor. Kalede 15 metre yükseklikte sur kalıntıları, mancınık ve gözetleme kuleleri, kiliseler, su sarnıçları, kaya mezarları, tahıl ve silah depoları bulunuyor. Yer altında birbiri ile bağlantılı gizli geçitler ve en küçüğü 400 kişilik sığınaklar da yer alıyor.

2014 yılında kazı çalışmaları başladığında burada Mithras Tapınağı olduğu bilinmiyordu. Tesadüfen bulunan yapının Mithras Tapınağı olduğu belirlenince, arkeoloji dünyası bu durumu yüzyılın keşfi olarak tanımladı. Dünyanın dört bir yanından büyükelçiler, arkeologlar, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve çok sayıda tanınmış insanı bu bölgeye çeken de Mithras’ın gizemi oldu.

Haberin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.dw.com/tr/mithras%C4%B1n-gizemi-1800-y%C4%B1l-sonra-diyarbak%C4%B1ra-umut-oldu/a-48310445

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar