Çocukken oyun oynadığı Zerzevan Kalesinde restoratör oldu

Çocukken oyun oynadığı Zerzevan Kalesinde restoratör oldu

Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan biri.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 2014'ten bu yana sürüyor.

Arkeolojik alanda şimdiye kadar savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, sığınaklar, kaya mezarları, su kanallarının yanı sıra Roma dönemi Mithras dinine ait yer altı tapınağı ortaya çıkarıldı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde büyüyen 23 yaşındaki Azat Ekinci, çocukluğunda arkadaşlarıyla oyun alanı olarak kullandıkları Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmalarında restoratör olarak çalışıyor.

İlçede doğup büyüyen Azat Ekinciarkadaşlarıyla oyun alanı olarak kullandıkları Zerzevan Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında restoratör olarak çalışmanın mutluluğunu yaşıyor.

- Hayalinin peşinden koştu

Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden bu yana tarihe özel bir ilgisinin olduğunu, bu nedenle Dicle Üniversitesi Mimari Restorasyon Yüksekokuluna girdiğini söyledi.

Zerzevan Kalesi'nin bulunduğu alanda arkadaşlarıyla akşama kadar oynadıklarını, gün batımı ile eve döndüklerini belirten Ekinci, "Arkadaşlarımla sürekli bu alanda oynardık. O zamanlar bu alanın tam olarak ne olduğunu bilmiyorduk." dedi.

Zamanla Zerzevan Kalesi'nin bulunduğu alanın önemini anladıklarını ifade eden Ekinci, üniversiteyi kazandığı 2014'te, Zerzevan Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarının başladığını duyduğunu ve kazı ekibi başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun ile görüştüğünü dile getirdi.

Ekinci, şöyle devam etti: "Mimari Restorasyon Yüksekokulunu kazandığım yıl kazı ekibi başkanı Aytaç hocaya kazıda görev almak istediğimi söyledim. O da bana 'derslerinde başarılı olur ve okulunu iyi derece ile bitirirsen sana bir şans verebilirim' dedi. Zerzevan Kalesi'ni kendime odak alarak derslerime daha fazla çalıştım. 2017'te okulu bitirince Aytaç hoca beni ekibe dahil etti."

Zerzevan Kalesi ve yaşam alanın sadece kendisi için değil Diyarbakır ve Türkiye için de önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Ekinci, "Bugün burada arkeolog ve mimar arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmaları, belki de 40 yıl sonra çocuklarım ve torunlarımla gelip görebileceğiz. Ben de buraya bir katkıda bulundum diyebileceğim. Bu açıdan da çok mutluyum." diye konuştu.

Aytaç Coşkun: Çalışanlarımızın çoğu bu bölgeden

Kazı ekibi başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun da Zerzevan Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının hem bölgenin tarihini aydınlatması hem de bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Kazı bölgesini, bu yılın ilk 9 ayında 313 bin kişinin ziyaret ettiğini bildiren Coşkun, şöyle konuştu: "Ekibimiz arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşuyor. Birçok farklı alanda yetişmiş kişiler burada bir arada çalışıyor. Arkeologlar buradaki yapıları gün yüzüne çıkarıyor, restoratörler ve mimarlar da bu yapıların korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Çalışanlarımızın çoğu bu bölgeden. Duygusal açıdan da bir bağları var."

Coşkun, Ekinci'nin çocukluğunun kazı yapılan alanda geçtiğini ve Zerzevan Kalesi ile gönülden gelen duygusal bir bağının olduğunu dile getirdi.

Coşkun, "Biz de Ekinci'ye eğer derslerinde başarılı olursa bizimle çalışabileceğini söyledik. Başarılı bir öğrenciydi ve Azat'ı ekibimize kattık. Çocukluğunun geçtiği yerde biz arkeologların ortaya çıkardığı yapıların koruma yani gelecek nesillere aktarma işini üstlendi. Bu da üzerine düşen oldukça önemli bir görev." ifadelerini kullandı.

Bestami Bodruk - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar