Bodrum'da Göbeklitepe konferansı

Bodrum'da Göbeklitepe konferansı

Göbeklitepe'de arkeoloji kazıları sürerken hayatını kaybeden ünlü arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt'in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, Bodrum'da vereceği konferansta Göbeklitepe'yi anlatacak.

Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de, 1995 yılında Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından başlatılan arkeolojik kazılarda en eskisi M.Ö. 12 binli yıllara kadar ulaşan 20 tapınak bulundu.

Göbeklitepe'deki kazıları sürdüren Prof. Dr. Klaus Schmidt'in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, 22 Kasım saat 17.00'de Oasis Nurol Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda Bodrumlular ve tarihseverlerle buluşacak.

Konferansın kaçırılmayacak derecede önemli olduğunu ve 14 bin yıllık tarihi Göbeklitepe'nin, göremeyenlere anlatılacağını belirten profesyonel tur rehberi ve arkeolog Canan Küçükeren, "Günümüzden 14 bin yıl öncesine kadar uzanan, Stonehenge'den en az 6000, Mısır Piramitlerinden ise 8000 yıl öncesine kadar giden bu medeniyet, sadece Anadolu tarihini değil, dünya tarihini de değiştirdi. Anadolu arkeolojisine yepyeni boyutlar kattı. Göbeklitepe'de dairesel formdaki tapınakların en önemlisi 'D' Tapınağı. Bu tapınaklarda genellikle T biçimli dikili taşlar ve üzerlerinde muhteşem bir şekilde kabartma olarak işlenmiş akrep, tilki, boğa, yılan, aslan, yaban domuzu,turna gibi hayvan sembolleri betimlenmiş. Ayrıca bulunan heykeller de buradaki medeniyetin görkemini göz önüne sermekte. Prof. Dr. Klaus Schmidt'in 20 yıllık çabasını, yaptığı araştırmaları, ortaya çıkardıklarını, en yakın dostu ve eşi sevgili Çiğdem Köksal Schmidt, keyifli bir sunu ile bizlere Bodrumlulara anlatacak. Bu konferans Anadolu'nun tarihini öğrenmek açısından kaçırılmayacak bir fırsat diye düşünüyorum" dedi.

Küçükeren ayrıca Schmit'in halen Urfa'da Klaus Schmidt Evi açmakla uğraştığını belirterek "Göbeklitepe'yi hep birlikte yaşayacak, sevgili profesörün anısını bir kez daha hatırlayacağız" dedi.

Yaşar Anter - DHA


Benzer Haberler & Reklamlar