Arkeoloji öğrencileri Kadeş Savaşını canlandıracak

Arkeoloji öğrencileri Kadeş Savaşını canlandıracak

Yaşadıkları topraklardan 5.400 mil uzakta ve yaşadıkları günden 3,300 yıl önce, Lübnan ve Suriye'nin kontrolünü ele geçirmek için Mısırlılar ile Hititler arasında yaşanmış savaşı daha iyi kavramak için Brown Üniversitesi öğrencileri birbiriyle temsili savaş yapmaya hazırlanıyor.

ABD'nin Rhode Island eyaletinin Providence kentinde eğitim hizmeti veren vakıf kuruluşu Brown Üniversitesi arkeoloji öğrencileri, tarihi olayları uygulamalı eğitimle öğreniyor.

Arkeoloji profesörü Laurel Bestock’ın öğrencileri, yaşadıkları topraklardan 5.400 mil uzakta ve yaşadıkları günden 3,300 yıl önce, Lübnan ve Suriye'nin kontrolünü ele geçirmek için Mısırlılar ile Hititler arasında  yaşanmış Kadeş Savaşı daha iyi kavramak için savaş hazırlığı yapıyorlar. 

Providencejournal'den John Hill'in haberine göre; öğrenciler önce dönemin kıyafet ve savaş aletlerini öğrenerek, ellerinden geldiğince onları karton ve tahtadan yeniden şekillendirdiler. Hazırlık aşamasında hayli titiz çalışıldı. Kıyafet tasarımları ve kumaşlar araştırıldı. Dönemin aksesuarlarının nasıl yeniden tasarlanacağı tartışıldı.

Öyle ki Ramses dönemine ait kılıç örneği bulamayan Mısırlıları canlandıracak öğrenciler, kurnazlık yapıp Kral Tutankamon'un mezarında bulunan kılıcı model olarak kullandılar. Öğrenciler üniversite yerleşkesinin bahçesinde; M.Ö. 1274 tarihinde Hitit Krallığı ile Yeni Mısır Krallığı arasında yapılan ve o döneme dek toplanan en büyük iki ordunun karşı karşıya geldiği savaşı temsilen canlandıracaklar.

Ancak Hitit etekleri için internetten sipariş edilen 300 metrelik kumaş henüz gelmediği için savaş dört gün gecikmeli yapılabilecek.  Kostümleri, silahlar, savaşan liderleri ve toplumları araştıran öğrenciler, imal ettikleri elbiseleri, kartondan askeri aksesuarları giyip, tahtadan ok-yay ve kılıçlarını kuşanacaklar.

ÖNCE PROVA YAPILDI

Büyük temsili savaş öncesi provalar yapıldı.

Kadeş antik kentinin kontrolü için dönemin iki süper gücü Mısır ve Hitit devletileri arasında Büyük Ramses ve Muwatalli önderliğinde yapılan savaşın yanında söz konusu temsili savaşın provası hayli kansız ve oldukça komikti.

Yine de  öğrenciler normal şartlarda kavramayacakları pek çok bilgiyi bu sayede kavramayı başarmışlardı.

ASIL SAVAŞ KOSTÜMLERLE YAPILACAK

Asıl temsili savaş her iki tarafın kıyafetleri tamamlandığında yapılacak. Provalarda sergilenen performans ortaya hayli renkli görüntüler çıkacağını gösterdi.

Birbirlerine çığlıklar ve naralarla saldırıan öğrencilercilerin amacı yalnızca savaşı daha iyi kavrayabilmek değildi.

Öğrenciler final notlarının yüzde 30'unu bu performans sayesinde alacaklar.  

ÖĞRENİLEN BİLGİLERDEKİ BOŞLUKLARIN DOLDURULMASI AMAÇLANIYOR

Projenin mimarı Profesör Laurel Bestock; "Ezberi önlemek istiyoruz. Öğrencilerin tarihsel kayıtlardaki deliklerle yüzleşmelerini ve öğrendikleri bilgilerdeki boşlukları kendi yorumlarıyla doldurmalarını sağlıyoruz. Onlar bunu bilinçli, akıllı tahminler yapmak zorunda. Böylece boşlukları doldururken mevsut tarihi bilgileri daha iyi kavrıyor ve kalıcı öğreniyorlar.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar