Arkeologlar Mısır'ın Edfu kentinde eski kaya resimleri keşfettiler

Arkeologlar Mısır'ın Edfu kentinde eski kaya resimleri keşfettiler

Mısır'da Yale Üniversitesi'nin sürdürdüğü arkeoloji çalışmalarında yaklaşık 3500-3100 BCE tarihleri arasına tarihlenen, Hiyeroglif yazısının icadı öncesinde çizilmiş kaya resimleri bulundu.

ABD'nin Yale Üniversitesi tarafından Mısırlı ve Amerikalı arkeologlar tarafında sürdürülen arkeoloji projesi çerçevesinde Edfu'daki Elkab çöl arazisinde eski kaya resimleri keşfedildi.

Ahram Online sitesinden Nevine El-Are'in haberine göre yeni keşfedilen kaya sanatı örnekleri ve alanda yer alan tümülüslerdeki mezarlar, Mısır Tarihinde haklarında fazla bilgi bulunmayan grupların erken kültür yapıları ve yönetim şekillerinin anlaşılmasına ışık tutuyor.

Umm Tineidba ve Hilal Vadisi Yolu'nun kesişme noktası arasındaki bölgeyi kapsayan Arkeolojik Araştırma Projesi çalışmaları sırasında Nil'in batı kıyısındaki kentlerden Edfu'nun Elkab bölgesindeki çöllük alandaki bir çakmaktaşı ocağında keşfedilen tarihi kaya resimlerinin çeşitli arkeolojik dönemlere tarihlendirildiği belirtildi.

Arkeologlar, çalışmalar esnasında Hanedanlar öncesi, Ön Hanedanlar dönemlerine tarihlenen çok sayıda kaya sanatı örneği de dahil olmak üzere pek çok arkeolojik ve epigrafik malzeme keşfettiklerini açıkladılar.

Arkeologların çalıştığı arazide, Kızıl Deniz ile fiziksel bağlantıları olan çöl sakinlerine ait görünen birkaç tümülüs yer alıyor.  Tümülüslerden biri, 25-35 yaşları arasında ölen bir kadına ait. Adı bilinmeyen kadın muhtemelen yerel çöl seçkinlerinden biriydi ve standart Nilotik üslubunda en az bir gemi eşyası, Kızıl Deniz'de yaşayan deniz canlılarının kabukları ve deve kemiğinden yapılmış boncuklarlarla birlikte gömülmüştü. Sahadaki diğer tümülüslerin çöl halkı hakkında daha fazla kanıt ortaya çıkarabileceği umuluyor.

Alanda aynı zamanda şu zamana dek bilinmeyen Geç Roma yerleşim izlerine de rastlandı. Kaya yazıtının ve tümülüs alanlarının güneyinde düzinelerce taş yapıya sahip Geç Roma dönemine ait yerleşim alanı; bulunan seramik parçaları sayesinde M.Ö. 400 ile 600 yılları arasına tarihlendi.

Arkeolojik Araştırma Projesi başkanı Yale Üniversitesi öğretim üyesi John Coleman Darnielen; keşfedilen kaya sanatı örneklerinin milattan önce yaklaşık 3500-3100 BCE tarihleri arasına ait olduğunu açıkladı. Geç Roma bölgesinin, Doğu Çölü'nün benzer arkeolojik bölgelerindeki arkeoloji keşifleriyle uyuştuğu ve bölgenin arkeolojik haritasındaki boşluğu doldurduğu ifade edildi.

Darnielen; "Keşfediğimiz kaya resimleri Naqada II ve Naqada III Hanedanları'nın Doğu Çölü ve Nil Vadisi'ndeki hakimyetini kanıtladığı gibi sanatsal tarzlarının etkileşimine dair ipuçları veriyor. Kaya resimleri içindeki en etkileyici görüntüler yaklaşık olarak M.Ö 3300'e tarihlendirilebilir. Bir boğa, bir zürafa, bir addax (Kuzey Afrika'nın çöllerine özgü, ağırlıklı olarak grimsi ve beyaz tüylü iri antilop türü) bir Barbary koyunu ve eşekleri betimleyen hayvan resimleri, Hiyeroglif yazısının icadı öncesinde Mısırlıların öncü hanedanlarının dini ve sembolik iletişimine önemli ipuçları sağlıyor" dedi.

Darnielen, “Umm Tineidba'daki yeni keşfedilen kaya sanatı örnekleri, Eski Hanedanlıklar zamanında Nil Vadisi'nden nüfuzu hayli yüksek bir çöl kavmi yaşadığını ortaya koymaktadır." dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar