Arkeologlar İzmir'de 300 yıllık Osmanlı fincanları buldu

Arkeologlar İzmir'de 300 yıllık Osmanlı fincanları buldu

Antik Smyrna Agorasında süren arkeoloji kazılarında Osmanlı Dönemi'ne ait fincanlar bulundu

İzmir merkezinde İkiçeşmelik Caddesi yakınındaki Antik Smyrna Agorası'nda Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından  İKÇÜ Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında sürüdürülen kazılarda Osmanlı Dönemi'nden kalma kahve fincanları ve tabaklarının parçaları bulunduğu açıklandı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu fincanların 18. yüzyıla ait olduğunu belirtti. 

İpekçioğlu, fincanların günlük yaşamda kullanıldığını düşündüklerini söyleyerek, "Daha çok seramik fincan tespit ettik. Evlerde kullanıldığını düşünüyoruz. Kahvehane olabilecek yerlerde gelen müşterilere ikram sırasında kullanılmış da olabilirler." dedi.

Bölgede 17. yüzyıldan sonra çok ciddi bir Osmanlı yerleşiminin söz konusu olduğunu söyleyen İpekçioğlu, "Özellikle 17. yüzyıldan sonra çok ciddi bir Osmanlı yerleşimi var. Alanda Yahudi, Türk mahalleleri var. Onların yerleşime geçmesi ile birlikte çok etkili bir tabakalaşma oluyor. 17 ve 20. yüzyıl arasında söz konusu bölgede yerleşim varsa günlük kullanım kaplarının olması da çok doğal." diye konuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar