Arkeolog tarlada yürürken 7 Bin yıllık figür buldu

Arkeolog tarlada yürürken 7 Bin yıllık figür buldu

Polonya'nın Podkarpacie Voyvodalığında bir tarlada 7 bin yıllık neolitik çağ figürü olduğu iddia edilen bir kil insan heykelciği bulundu.

Polonya'nın Wielkopolska (Büyük Polonya Voyvodalığı) Voyvodalığında yaşayan arkeolog Piotr Alagierski, tatil için gittiği Podkarpacie (Alt Karpatya Voyvodalığı) Voyvodalığının Kosina köyünde gezinirken, bir tarlada 7 bin yıl öncesine tarihlenen kil heykelcilk bulduğunu söyledi.

Arkeolog Piotr Alagierski'nin bulduğunu iddia ettiği pişmiş kilden yapılmış 7 santimetre boyundaki insan heykelciliğinin başı, gövdesi ve elinin bir kısmı bulunuyor.

Poland Science and Scholarship (PAP - Polonya'da Bilim ve Burs) sitesinde yer alan haberdeki bilgilere göre; arkeolog Piotr Alagierski, bulduğu heykelciğin 7 Bin yıllık olduğuna inanıyor.

Heykelin Slovakya ve Romanya'da benzerleri bulunan bazı arkeoloji bulgularına benzediğini belirten Piotr Alagierski, "Heykelin yapıldığı tarz şaşırtıcı. Hiç şüphe yok ki ülkemizde insanoğlunun ürettiği en eskisi arkeolojik eser. Bu bana göre ulusal bir anıt. O dönemden kalan benzer bulgular çok nadir " dedi.

Polonya'da figürün bulunduğu döneme yakın tarihlenen arkeolojik keşiflerde ele geçirilmiş figürlerde genel olarak cinsel organların - göğüsler - öne çıktığını belirten arkeolog Alagierski; "Bu onlara göre hayli farklı. Kafasının detayları açıkça modellenmiş. Saç, burun, çene görünür vaziyette. Üzerinde muhtemelen bir giyim eşyası var muhtemelen bir tunik giymiş görünüyor. Üerinde bir girinti var. Boynuna veya başka bir yere asılmak için yapılmış olabilir. Figürüni bulduğum alanın çevresinde seramik ve obsidyen kalıntıları fark ettim. Bir nevi lavları soğuması ile elde edilmiş volkanik cam diyebileceğimiz obsidyen Ukrayna ve Slovakya'da bulunuyor" dedi. 

Arkeologa göre, heykelcik bulduğu yer bugünkü Polonya'nın topraklarında yaşayan ilk çiftçilerin yerleşim alanı olabilir bu da figürinin yaklaşık 7 bin yaşında olduğunu gösterir. Heykelin yaşının belirlenmesi için kimyasal analiz başvurusu yaptığını ve heykel eksperleri ile görüşmeyi planladığını belitren Alagierski, keşfinin bağlamını incelemek için alanda arkeolojik kazı başlatmak istiyor. Kilin kökeninin önemli ipucu sağlayacağına inanan Alagierski, "Ben heykelin malzemesinin Karpatların arkasından getirildiğine inanıyorum. Salı günü heykelciği Rzeszow'daki Anıtlar Koruma Kurulu Ofisine devredileceğim" şeklinde konuştu.

www.arkeolojikhaber.com

 

 


arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar