Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği onurlandırıldı

Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği onurlandırıldı

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu; Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği'nin yaptığı hizmetleri takdir etmek ve kamuoyunda ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla kurumu onurlandırdığını açıkladı.

Türkiye'nin kültürel ve doğal mirasını korumak ve bu alanda verilen hizmetlere farkındalık oluşturmak amacı güden  Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu; Kültürel ve doğal mirası korumak, araştırmak ve bilinmesini sağlamak için emek veren, kültür, sanat ve yazın dünyamızın önemli isimlerini kıymetlerinin anlaşılması amacıyla onurlandıran kurumlar arasına bir yenisini  ekledi.

Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği, Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformunca onurlandırılan kurumlar arasında katıldı .

 Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu sözcüsü editör arkeolog Nezih Başgelen, onurlandırma gerekçesini şu şekilde açıkladı:

"Antandros'ta Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının başlamasına paralel 1999 yılında kurulan derneğin amacı kültürel miras varlıklarını, Antandros Antik kentini kurtarmak, bilinirliğini ve korunmasını sağlamaktı. Aradan geçen 24 yıl içinde dernek bu amacına fazlasıyla ulaştı ve hatta kentinin Kültürel Miras alanına önemli kazanımlar sağladı. Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği, kazı ekibine ayni ve nakdi destek sağlamaya çalışmanın yanı sıra kazı ekibindeki lisans ve yüksek lisans öğrencilerine burs vermeyi de başardı.Ayrıca, kazı ekibinden Doç Dr Yasemin Polat’ın hazırladığı Çocuklarla Arkeopark projesi ile 4 yıldır 7-12 yaş arası çocuklara uygulamalı olarak kültürel miras, arkeoloji , Antandros’un, tarihi, mitolojisi konularında eğitim verdi ve eğitimleri de sürdürüyor. Bugüne dek 3500 çocuğu bu projeden yararlandırdılar. Derneğin takdire değer bir diğer çalışması ise; kazı alanı henüz ören yeri ilan edilmediği için, gelen ziyaretçilere dernek üyeleri tarafından gönüllü olarak antik kent ve arkeoloji kazı bulgularıyla ilgili bilgilendirme yapılması.Dernek, ülke genelindeki fuar, sempozyum, sergi, vb etkinliklere katılarak; mozaik workshop, fotoğraf sergisi, söyleşi, sunum, antik sikke basımı vb etkinlikler gerçekleştirdiği gibi aktif sosyal medya kullanımı ile kültürel miras alanında farkındalık yaratmaya çalışmakta.Son olarak kazı ekibiyle birlikte 90 çeşit antik yemek tarifinin ve antik yemek kültürünün yer aldığı “Antandros’tan Günümüze Antik Zaman Sofraları” kitabının yayınlanmasında çabalarıyla dikkatleri bir kez daha üzerlerine çektiler... Kazı ekibinin danışmanlığında oluşturulan web sitesi de Antandros konusunda kaynak olarak kullanılmakta. “Kamu yararına dernek” statüsündeki Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği'ni topluma örnek bugüne kadarki başarılı çabalarından dolayı gönülden kutluyor ve “Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu” olarak onurlandırıyoruz"

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar