Arulis dergisi editörü araştırmacı yazar Murat Uğurluer onurlandırıldı

Arulis dergisi editörü araştırmacı yazar Murat Uğurluer onurlandırıldı

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu; Kültürel ve doğal mirası korumak, araştırmak ve bilinmesini sağlamak için emek veren, kültür, sanat ve yazın dünyamızın önemli isimlerini kıymetlerinin yaşarken anlaşılması amacıyla onurlandıran isimler arasına araştırmacı yazar, Arulis dergisi editörü ve Yayın Kurulu Üyesi Murat Uğurluer’i de ekledi.

Gerek Türkiye, gerekse Gaziantep bölgesinin örnek kültür girişimcisi araştırmacı yazar Murat Uğurluer, ortaya koyduğu eserlerle Kültürel Mirasın korunması ve yaşatılmasına önemli katkılar sağlıyor.

 Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu Kurucusu ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, Murat Uğurluer'in onurlandırılma nedenini şu şekilde açıkladı.

KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI İZLEME PLATFORMU ONURLANDIRMA : MURAT UĞURLUER

1971 yılında Gaziantep’te doğdu. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik Bölümü’nden 1992 yılında üçüncülükle mezun oldu. Murat Uğurluer’in çeşitli süreli yayınlarda, armağan ve sempozyum bildiri kitaplarında tarih, arkeoloji, el sanatları ve nümismatik konularını ele alan 130’un üzerinde makale ve bildirisi yayımlandı.

Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası başta olmak üzere çeşitli kurumlarla, sekizi Osmanlı dönemi Gaziantep el sanatlarını ve Osmanlı döneminden Cumhuriyete çeşitli yönleriyle Gaziantep’i ele alan kartpostal, fotokart ve fotoğrafları konu edinen, üçü ise milli mücadele kartpostallarından oluşan toplamda on bir ayrı sergi düzenledi.

Kendisinin “Osmanlı Dönemi Gaziantep El Sanatları” (2002), “Gaziantep Mutfak Kültüründe Bakır” (2002), “Antepevlerinde Kitabeler” (2006), “Nümismatik Yazıları-I” (2008), “Kartpostal ve Fotokartlarla Gaziantep-I” (2008), “Kartpostallarla Kurtuluş Savaşı” (2010), “Nümismatik Yazıları-II” (2015), “Bir Zamanlar Alleben” (2015), “Osmanlı Dönemi Gaziantep Bakırcılığı” (2015), “Fotoğraflarla Gaziantep’te Ticaret Esnaf ve Meslek Grupları” (2016), “Osmanlı Dönemi Gaziantep Kuyumculuğu” (2016), “Azim ve Cesaret; Zafere Giden Yol/Milli Mücadele Kartpostalları” (2019) ve Gaziantep’in Unutulan El Sanatı/Surre Alayı Sandıkları (2020) isimli 13 kitabı daha bulunmaktadır.

Halen arkeoloji, tarih, nümismatik, epigrafi ve etnografya içerikli bilimsel yayın Arulis’in editörlüğünü ve Yayın Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenen Murat Uğurluer, aynı zamanda Anadolu Tarih ve Arkeoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Gaziantep Sanat Merkezi Danışma Kurulu Üyeliği, Gaziantep Bayazhan Kent Müzesi Danışma Kurulu Üyeliği ve 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Tarih Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Gaziantep’in hatta Türkiye’nin en nitelikli örneklerinden bir grubu bir araya getiren Osmanlı dönemi etnografik bakır eserlerinin yanı sıra, eski İskenderun ve Gaziantep kartpostal ve foto kartları ile Milli Mücadele dönemi propaganda kartpostallarından oluşan büyük bir koleksiyona da sahip olan Murat Uğurluer'in bunların yanı sıra Gaziantep ile yakın çevresinin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini konu alan çok sayıda fotoğraftan oluşan zengin bir arşivi de bulunmaktadır. Ortaya koyduğu eserlerle gerek ülke gerekse Gaziantep çerçevesinde örnek, başarılı bir kültür girişimcisi olarak kendisini her açıdan gönülden kutluyor ve platform olarak onurlandırıyoruz.

NB
 


Benzer Haberler & Reklamlar