BAKSEV Ulusal Egemenlik Bayramına bir Etnografya, bir Çocuk Oyuncakları Müzesi armağan etti

BAKSEV Ulusal Egemenlik Bayramına bir Etnografya, bir Çocuk Oyuncakları Müzesi armağan etti

İzmir'in Urla ilçesinin sanatçıları ve etkinlikleri ile ünlü Bademler Sanat Köyü'nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın neşesi Sabiha Tansuğ Etnografya Müzesi ve Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzeleri'nin açılışının mutluluğu ile birlikte yaşandı. Ünlü etnolog ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ ile çocuk oyunları uzmanı arkeolog Musa Baran'ın adını taşıyan iki müzenin açılışı bayram kutlaması eşliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye'de uzun yıllar tedavülde kalan 25 kuruşluk üzerindeki Ankara Gelin Başlığı ile fotoğrafı ile adını bilmeyenlerin dahi tanıdığı dünyaca ünlü etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ'un eşsiz Anadolu Gelin Başlıkları ve Kıyafetleri Koleksiyonu artık kendi adını taşıyan etnografya müzesinde sergileniyor. 

Arkeolog ve Kültür Tarihçisi Musa Baran’ın yıllar süren emek ve araştırmalarla derleyip, geçmişten günümüze taşıyarak tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaktan kurtardığı çocuk oyuncakları ve oyunlar da artık kendi adını müzede geleceğe taşınacak... 

23 NİSAN COŞKUSU MÜZELERİN ZİYARETE AÇILIŞ SEVİNCİ İLE BİRLİKTE YAŞANDI

Her iki müzenin açılışı çok anlamlı bir günde gerçekleştirildi.İzmir'in Urla ilçesindeki Bademler Sanat Köyü bu sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını Sabiha Tansuğ Etnografya Müzesi ve Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzeleri'nin açılış törenleri ile taçlandırdı. 

Sabiha Tansuğ yaklaşık yarım asır sonra her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşine benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyona imzasını atar. ‘40 Kadın Anadolu Başlığı’ sergisi vesilesiyle 1979-1971 yılları arasında kullanımda olan 50 kuruşların üzerine Ankara Gelin Başlığı ile fotoğrafı basılarak, dünyada paranın üzerine resmi basılan halktan tek kişi olarak tarihe geçer.

Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (BAKSEV), Sabiha Tansuğ Etnografya ve Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzeleri kapılarını Bademler Sanat Köyü çerçevesinde açtı. Müzelerin resmi açılışı ise yaz sonu olarak öngörülmekte.

BADEMLER HALKI DA HORASAN'DAN GELİP TÜRKİYE'DE YAŞAYAN BİR KÜLTÜR MİRASI 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerini de içeren program, Bademler Köyü halkının Horasan'dan gelip köye yerleşim hikayesinin anlatımıyla başladı.

NİSA BARAN VE AYŞE BARAN TÜRKER, ÇOCUK OYUNCAKLARI MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nisa Baran ve Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi Müdürü Ayşe Baran Türker'in yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermeleriyle sürdü.

AYHAN GÜR EŞİNİN 1700 ESERDEN OLUŞAN EŞSİZ KOLEKSİYONUN OLUŞUM SÜRECİNİ ANLATTI

Ayhan Gür rahmetli eşi Etnolog Sabiha Tansuğ'un müzede yer alan 1700 parçadan oluşan koleksiyonun oluşum öyküsünü anlattı. Program, Bademler Köyü Muhtarı Ali Bey Şen, Bademler Köyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kulaç ve Bademler Köyü Kültür ve Sanat Derneği adına Remzi Yaradan'ın konuşmalarından sonra müzeleri anlatan bir VTR gösterisiyle devam etti.

"İKİ MÜZENİN AÇILIŞI CUMHURİYET RUHUNA ANLAM KATAN ÖNCÜ VE ÖRNEK GİRİŞİMLER"

İzmir ve Türkiye'nin kültür, sanat ve turizm alanına değer katacak bu müzelerin kuruluşunda büyük emeği olan, ekiplere danışmanlık yapan Arkeolog Editör Nezih Başgelen de konuşmasında, 23 Nisan 1920’de açılan T.B.M.MM’nin bir yanda Milli Mücadele’yi örgütlerken, öte yanda Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal’in isteği ile ilk Milli Müzemizin de kuruluşunu öngördüğünün de unutulmaması gerektiğini belirtti. Böyle anlamlı bir günün 104. Yıldönümünde Bademler ’de hayata geçirilen iki müzenin de bu açıdan Cumhuriyet ruhuna anlam katan öncü ve örnek girişimler olacağına dikkat çekti. Gerek Sabiha Tansuğ gerekse Musa Baran’ı hayırlarla yad ettiğini dile getirerek bu girişime emek verenleri gönülden kutladı.

Duygu ve düşüncelerini aktarmak, haklı gurur ve mutluluğunu paylaşmak için mikrofona gelen Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Mustafa Şafak Baran "Ben bu topraklarda doğdum, büyüdüm. Biz bu müzelerin kuruluşunu yaptık, artık Bademler halkı ve gelecek kuşaklara da yaşatmak, geliştirmek sorumluluğunu miras olarak bırakıyoruz. Genç nesiller kültürlerine sahip çıksın, gelenek ve göreneklerini unutmasın. Amacımız, bu güzelliklerin kültür erozyonunda eriyip gitmemesidir. " diyerek sözlerini tamamladıktan sonra tüm konukların katılımıyla açılış kurdelesi kesildi.

URLA HALK EĞİTİM ZEYBEK GÖSTERİSİ, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ DANSLARI İLE ALKIŞ TOPLADI

Urla Halk Eğitim’in kadın kursiyerlerinin sergilediği zeybek gösterisini, Sığacık 80.Yıl Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin dans gösterisi izledi.

Açılış Programı, Bademler Köyü'nün yetiştirdiği Onur Yavuz'un sazıyla, sözüyle sunduğu, türküler, deyişler,nefesler ve semah ezgileriyle son buldu.

Program sonunda koleksiyonlarını Bademler Sanat Köyü’ne bağışlamış olan Sabiha Tansuğ ve Musa Baran saygı, sevgi ve minnetle anıldı.

1700 parçadan oluşan koleksiyonu içeren Sabiha Tansuğ Etnografya Müzesi ile gerek Bademler köy çocuklarının yaptığı gerekse kendi ürettiği oyuncaklarla, Antik Çağ’da çocukların kullandığı oyuncak örneklerinin ve çeşitli konularda yazdığı kitaplarının bulunduğu Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi, güler yüzlü çalışanlarıyla tüm kültür sanat ve müze dostlarını bekliyor...

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar