Yumuktepe arkeoloji kazılarının ilk gününde neolitik ok ucu bulundu

Yumuktepe arkeoloji kazılarının ilk gününde neolitik ok ucu bulundu

Milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle dikkati çeken Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde, bu yılki arkeolojik çalışmalar başladı. Sabah saatlerinde başlattıkları kazı çalışmalarının ilk gününde önemli bir tarihi esere ulaştı.

Mersin'in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü'nde, İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik ekip, 2 günlük temizlik çalışmalarının ardından kazı çalışmalarına başladı.

Arkeoloji kazısının 2 ay sürmesi hedefleniyor. Caneva, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, geniş bir ekiple çalışacaklarını ve değişik dönemlere ait tabakalara odaklanacaklarını aktardı.

Yumuktepe'nin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Caneva, şöyle konuştu: "Yumuktepe'nin çok uzun süre yerleşim yeri olduğunu biliyoruz. Milattan önce 7 binden itibaren her zaman bir hareket var. Ya tam yerleşim yeri ya da insanlar bir şekilde burada kalıyordu. Sadece Roma döneminde buradaki insanlar azaldı. Roma döneminde höyük çok küçük bir yer. Romalılar gösterişli yerleri istiyorlardı. Ben Roma'dan geliyorum ama burada bir tek Roma yok. Roma'nın dışında bütün dönemler var. Erken Neolotik, Erken Kalkolotik, Geç Kalkolotik, İlk tunç ve demir çağlarının hepsi var. Kesintisiz üst üste burada kalıntılar var."

Caneva, kazı çalışmalarına 25 yıldır devam ettiklerini vurgulayarak, değişik bir kazı sistemi uyguladıklarını ve çok yeni şeyler çıktığını kaydetti.

Eskiden sadece yapıların ve buluntuların arandığını ancak kendilerinin modern arkeolojik strateji uyguladıklarını anlatan Caneva, "Biz hayvan kemikleri, yemek kalıntıları ve kömürleşmiş tohumları arıyoruz. Basit şeyler ama onlardan her dönemde hangi ekonomi vardı anlayabiliriz." diye konuştu.

Alanla ilgili açık hava müzesi projesi hazırladıklarını bildiren Caneva, konuyla ilgili Mersin Üniversitesi'ndeki mimarlarla birlikte çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Arkeolojik çalışmaların ilk gününde tahminen milattan önce 6600'lü yıllara ait obsidyen ok ucu  bulundu.

Yumuktepe Höyüğü'nde bugün kazı çalışmalarını başlatan İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik ekip, bugün sabah saatlerinde başlattıkları kazı çalışmalarının ilk gününde önemli bir esere ulaştı. 

Çalışmalarda Neolitik döneme ait bir obsidyen ok ucu bulundu.

Caneva, yaptığı açıklamada, bulunan ok ucunun Neolitik döneme ait olduğunu söyledi.

Üçgen şekilli ok ucu obsidyenden yapıldı

Ok ucunun üçgen olduğunu ve obsidyenden yapıldığını belirten Caneva, "Kapadokya'dan, İç Anadolu'dan gelen bir parça. Burada yok. Bulunan ok ucu milattan önce 6 bin 600'lü yıllara ait. Bu çok önemli ve ilk defa tüm olarak çıkıyor. Bir de onun yanında seramik parçası bulundu. Seramik olarak bu da en eski çanak çömleklerin birisinin parçası. Çok kaliteli bir hamur ve güzel bir eserin parçası." bilgisini verdi.

Caneva, ilk gün çalışmalarının bereketli başladığını anlatarak, 2 aylık dönemde bunlara benzer daha birçok eser bulmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Mustafa Güngör -AA


Benzer Haberler & Reklamlar