Yetkililerinin güya kurtardığı arkeolojik alanda inşaat tekrar başladı

Yetkililerinin güya kurtardığı arkeolojik alanda inşaat tekrar başladı

Eyüp Sultan'da içlerinde arkeolog bulunmayan Koruma Kurulu'nun tartışmaya açık kararı ile arkeolojik kalıntıların yok edildiği alanda inşaat çalışmaları yeniden başladı. Alandaki tarihi kalıntılar yerle bir edildiği halde bir kısım medya organları sadece "yetkililer makineleri durdurarak kurtardı" diye haber yapmışlardı! Bakalım şimdi ne yazacaklar ya da nasıl susacaklar?

İstanbul'un Eyüp Sultan İlçesi İslambey Mahallesi'nde Eyüp Sultan Camisi yakınlarındaki otopark olarak kullanılan 349 ada 50 parselin 991,13 metre kare yüz ölçümünde 22.01.2010 tarihinden itibaren Eyüp Ensari Kültür Vakfı mülkiyeti haline gelen arsada, 23 Mart 2019'daki tarihi fecaat sonrası durdurulan inşaat inşaat çalışmaları yeniden başladı.

Sosyal Tesis Yapımı Hedefleniyordu

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Kasım 2015 tarihinde Eyüp Ensari Kültür Vakfı'na tahsis edilen arsa  hakkındaki talebi kabul edilerek, üç adet bodrum katı yapılması 1’inci ve 2’nci bodrum katların konferans ve sergi salonları yapılmasını planlayan projeyi kabul etmişti.

Arkeolojik Kalıntılar Planların Önünde Engeldi

Ancak inşaata başlanan alanda Geç antik Çağ ve Osmanlı Dönemine tarihlenen arkeolojik kalıntılara rastlandığı için inşaat durdurulmuştu. Normal şartlar altında kalıntıların korunarak sergilenecek şekilde muhafazası ve sonra inşaatın devam edip etmeyeceğine karar verilmesi gerekiyordu.

Koruma Kurulu Kararı İmdada Yetişti!

Ancak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 14 Mart 2019 tarihinde şaşırtıcı bir kararla; plan vermediğini iddia ederek, küçük boyutta olan kalıntıların devamlılık arz etmeyen ve yerinde korunmasına olanak bulunmadığı anlaşıldığı mazaretiyle kaldırılarak inşaatın devamını öngörmüştü.

Alel acele ecdad yadigarı arkeleolojik kalıntıları yerle bir ettiler

Mergül Kotil'in Başkan, Fatih Elcil'in Başkan Yardımcısı, Ersoy Köse'nin müdür, Mehmet Demiröz,  Tamer Demir, Gürkan Coşkun, Filiz Taş (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi), Serra Gül (Eyüpsultan Belediyesi Temsilcisi),  Ayşe Gül Can', (Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü Temsilcisi) ve Aslıhan Yurtsever Beyazıt'ın üye olduğu Koruma Kurulu'nun tartışmaya açık ve kalıntıları görenleri hayrete düşüren kararı tartışılırken, 23 Mart 2019 sabahı alana giren inşaat makineleri kalıntıları yerle bir etti.

İlerleyen saatlerde inşaat makineleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin müdahalesi ile durdurulduğunda artık çok geçti çünkü arkeolojik kalıntıların yüzde 80-90'lık kısmı tarumar edilmişti.

Bir kısım medyaya göre yetkililer kurtarmıştı!

Bir kısım medya "Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri" kurtardı diye haber vermişti.

Arkeolojik kalıntılar yıkılırken sessiz kalan bir kısım medya organları, inşaat makineleri durdurulduğunda, "arkeolojik kalıntıları Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri" kurtardı şeklinde haber vermişlerdi. Oysa arkeolojikhaber.com tarafından çekilen görüntülerde sadece toz, toprak ve molozlar vardı!

İnşaat yeniden başladı artık engel yok!

Aradan yaklaşık bir buçuk ay geçtikten sonra Mayıs Perşembe gününden itibaren inşaat makineleri yeniden alanda çalışmalara başladılar.  Yani "kurtarıldığı iddia edilen" arkeolojik kalıntıların yok edildiği alanda inşaat tüm hızıyla sürüyor...

Hayat devam ediyor.... Arkeolojik alan sizlere ömür, Eyüp Ensari Kültür Vakfı'nın hayalini kurduğu tesislerin inşaasının önünde artık engel yok... Kimin vicdanı ne kadar rahat bilinmiyor....

Beykoz'da sit alanına kaçak yapılan kafenin yıkılıp yıkılmayacağı da merak ediliyor!

Öte yandan sit alanlarına yapılan inşaatların affedilmeyeceği ve yıkılacağı açıklanırken Beykoz'da sit alanına kaçak olarak inşa edilen, mühürlüyken bitirilen ama ruhsat verilerek çalışmaya başlayan kafeyi yıkmak için hâlâ neden girişim yapılmadığı da "bir kısım medyanın" hiç ilgisini çekmezken duyarlı vatandaşlarca merak ediliyor..

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar