Yarımburgaz Mağarasındaki defineci çukurları 20 metreyi bulmuş

Yarımburgaz Mağarasındaki defineci çukurları 20 metreyi bulmuş

Definecilerin eğitim alanına dönüştüğü belirtilerek alay konusu haline bile gelen İstanbul'un Başakşehir ilçesindeki Yarımburgaz Mağarası’nın defineciler tarafından ağır tahrip edildiği, mağarada derin çukurların derinliğinin 20 metreye kadar uzadığı anlaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi mağarayı korumak için kolları sıvadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Yarımburgaz Mağarası'nı bir hafta içinde güvenlikle koruma altına alacaklarını belirtti.

Tarihi mağarada incelemelerde bulunan Polat içeride korkunç bir tahribatın olduğuna dikkat çekerek, “Defineci yağması son hızla devam ediyor. Biz oradayken bile defineci olduğunu tahmin ettiğimiz insanlarla sürekli karşılaştık. Çok derin defineci çukurları açılmış. Bazı yerlerde 20 metreye bile varabilir. Bazı yerlerde ucunu göremediğimiz kadar derin. En az 15 - 20 tane çok ağır hasar verilmiş defineci çukuru var” dedi.

Polat, hazırladıkları rölöve projesinin koruma kurulu tarafından onaylandığını belirterek, “Güvenlik önleminin ardından da insanların mağarayı gezmesi için düzenlemek istiyoruz. Alanın bir an önce toparlanıp hak ettiği şekilde değerlendirilmesi lazım” diye konuştu.

Mağaranın tartışmalı proje Kanal İstanbul’un etki alanında kalmasına ilişkin ise Polat, şöyle konuştu: “ÇED akılalmaz bir şekilde bu alan içerisinde kalan kültürel mirasın Hasankeyf’teki başarılı örnekler gibi taşınabileceğini söyledi. Şaşkınlıkla bakıyoruz. Mesela Yarımburgaz’ı taşıyacaklarını mı iddia ediyorlar? Bilmiyoruz. Yarımburgaz’ın yok olmasına izin vermeyeceğiz.”

Hazal Ocak - Cumhuriyet

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar