Prof. Dr. Mehmet Özdoğan: Yarımburgaz mağarası bir mucize gibi

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan: Yarımburgaz mağarası bir mucize gibi

Yarımburgaz’ın dünyada arkeoloji literatürüne girmesine önemli katkısı olan Profesör Doktor Mehmet Özdoğan, Kanal İstanbul tartışmaları çerçevesinde Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında, 'Gelecek nesillere ne cevap vereceğiz? Burayı yok etmek sadece mağarayı değil insanlık, uygarlık tarihini de yok etmektir' dedi.

1980’li yılların sonunda Yarımburgaz’da çok önemli kazılara imza atan Prof. Özdoğan, mağaranın bulunduğu alanın özenle korunması gerekirken TOKİ’ye devredildiğini belirterek, “Burada yaptığımız kazılar o dönemde dünyanın en önemli arkeolojik keşfi seçilmişti. Şimdi ise artık oralara gitmeye bile gönlüm elvermiyor” dedi.

Prof. Özdoğan “Mağaraların ilginç bir süreci vardır. Genellikle mağaralar zaman içinde tıkanır ve kapanırlar. Yarımburgaz mağarası bir mucize gibi 1 milyon yıldır varlığını sürdürmüş ve kapanmamış bir mağaradır. Doğada olan bütün değişimlerin iklim değişikliklerinin mağarada bir izi vardır. Açık kaldığı sürece İstanbul bölgesinin doğa, çevre, kültürler ve iklim değişiklerinin izleri birbirine koordine bir şekilde bir aşığı gibi saklanmış olan bir yer. Yarımburgaz uygarlığı tarihi için vazgeçilmeyecek bir yer.” yorumunda bulundu.


Benzer Haberler & Reklamlar