Yarımburgaz Mağarası

Yarımburgaz Mağaraları, İstanbul Küçükçekmece ilçesi Altınşehir mahallesinin 1 km kuzeyinde, Küçükçekmece Gölü'ne 1.5 km kadar uzakta bulunan vadinin içerisinde...

Yarımburgaz Mağarası

İstanbul il merkezinin yaklaşık 22 km kuzeybatısında, Altınşehir'in 1 km kuzeyinde bulunan Yarımburgaz Mağaraları, güneyindeki Küçükçekmece Gölü'nün kuzey sahilinde 1.5 km kadar uzakta. Mağaraya Halkalı-Altınşehir'den gelen karayolu ile ulaşmak çok kolay.

Antik çağlarda İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden olduğu belirlenen Yarımburgaz Mağaraları’nda, bugüne dek birçok ulusal ve uluslararası kazı yapıldı ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edildi.


Uluslararası Kazılar Yapıldı

İlk defa Abdullah Bey tarafından 19. Yüzyılın ortalarında bilim dünyasına tanıtılan Yarımburgaz’da ilk dönem kazılar, Şevket Aziz Kansu’nun önderliğinde Kılıç Kökten’in yönetiminde 1963 yılında aşağı mağaranın giriş kısmında yapıldı. Daha sonra 1964 ve 1965 yıllarında Kansu ve Köktenin yönetiminde mağara karelere bölünerek daha sistemli bir şekilde kazıldı. BÜMAK tarafından 1984-85 yıllarında araştırılıp; BCRA 5d standartlarında haritası yapılan Yarımburgaz Mağaraları daha sonra Eurasian Bridge ‘99 Projesi kapsamında biospaleolojik yönden de araştırıldı. Mağaralar, 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar