Türkiye'den giden ve 37 yıldır ABD müzesinde bulunan Marcus Aurelius heykeline el  kondu

Türkiye'den giden ve 37 yıldır ABD müzesinde bulunan Marcus Aurelius heykeline el kondu

Türkiye'den tarihi eser kaçakçıları tarafından kaçırılan ve yıllardır ABD'nin New York eyaletindeki Cleveland Sanat Müzesi'nde sergilenen Marcus Aurelius'un başsız bronz heykeline

Cleveland Sanat Müzesi’nde 1986’dan beri sergilenen ve müzedeki koleksiyonun önemli bir parçası olan heykele, kaçakçılık soruşturması kapsamında el koydu. Manhattan Savcılığı’ndan bir yetkili, soruşturmanın, Türkiye’de Likya Yolu üzerinde bulunan Bubon’daki tarihi eserleri kaçıran bir kaçakçılık çetesiyle bağlantılı olduğunu aktardı.

Milattan Sonra 180-200 yıllarına ait yaklaşık 2 metre uzunluğundaki bronz heykelin değerinin 20 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

Türkiye, 2012’de Cleveland Müzesi’ndeki çok sayıda eserin Bubon ve diğer antik kentlerden kaçırıldığını belirtmiş, müze yetkilileriyse Türkiye’nin yeterli kanıt sunmadığını savunmuştu.

ABD’deki müzeden açıklama gelmezken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi Başkanı Zeynep Boz, ABD’de savcılığın son adımının heykelin Türkiye’ye geri döneceği konusunda umut yarattığını söyledi.

Manhattan Savcılığı son yıllarda Türkiye, Yunanistan, İsrail ve İtalya’dan kaçırılan çok sayıda tarihi eserin iadesiyle ilgili çalışmalar yürütüyor.

sözcü.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar