Türkiye’deki arkeolojik alanlarda hasar envanteri oluşturma seferberliği çağrısı

Türkiye’deki arkeolojik alanlarda hasar envanteri oluşturma seferberliği çağrısı

Türkiye ve Suriye'yi derinden sarsan ve acıya boğan depremden dolayı üzüntüsünü dile getiren ve başsağlığı dileyen UNESCO; Dünya Mirası Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'ndeki hasara dikkat çekerek, Göbekli Tepe, Nemrut Dağı ve Arslantepe Höyüğü başta olmak üzere, depremden etkilenebilecek arkeolojik alanlarda bir an önce hasar envanteri oluşturulmasını istedi. hasar envanteri oluşturmak

İki ülkeyi vuran yıkıcı depremlerin ardından UNESCO Pazartesi günü yaptığı açıklama ile Suriye ve Türkiye'ye desteğini dile getirerek “Ölenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Yaralılara ve depremlerden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" açıklamasında bulundu.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Kuruluşumuz, yetkisi dahilinde deprem alanlarına yardım sağlayacaktır" dedi.

UNESCO'nun ortaklarıyla birlikte kültürel miras alandlarında oluşabilecek zararlara ilişkin bir ön araştırma yaptığını belirten örgüt, özellikle Suriye'de  Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Halep Antik Kenti'ndeki durumdan endişe duyulduğunu belirterek, "Kalede önemli hasar kaydedildi. Eski şehir duvarının batı kulesi yıkılmış ve çarşılardaki birçok bina zayıflamıştır" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerinin önemli merkezlerinden biri olan Dünya Mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajındaki çok sayıda yapının yıkılmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirten UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Depremin merkez üssünden çok uzak olmayan Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbekli Tepe, Nemrut Dağı ve Arslantepe Höyüğü gibi diğer arkeolojik alanlar da olumsuz etkilenmiş olabilir" uyarısında bulundu. 

"UNESCO, ICOMOS gibi ortakları ile birlikte uzmanlarını, bu bölgeleri hızla güvence altına almak ve istikrara kavuşturmak amacıyla kesin bir hasar envanteri oluşturmak için seferber ediyor." diyen Azoulay, bu konuda temasa geçilebilecek iki simi de şu şekilde açıkladı. 

Thomas Mallard, t.mallard@unesco.org, +33145682293
Lucia Iglesias, l.iglesias@unesco.org, +33145681702

Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar