Turizmciler Uzungöl'ün ilçe olmasını ve sorunların çözümünü istiyor

Turizmciler Uzungöl'ün ilçe olmasını ve sorunların çözümünü istiyor

Dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Uzungöl'ün sorunlarının çözümü için çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yetkililere çağrıda bulundu.

Trabzon'un Çaykara ilçesinde zengin bitki örtüsü ve manzarasıyla ünlü Uzungöl, yılın dört mevsimi gecesi ve gündüzü ile misafirlerini cezbediyor.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan ve turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanların başında gelen yöre, iş ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyen ve alternatif tatil arayanlara doğa ile iç içe vakit geçirme imkanı sunuyor.

Bölgeyi kaplayan çam ağaçlarının yanı sıra bitki örtüsü ve temiz havasıyla da dikkati çeken Uzungöl, kışa özgü muhteşem manzarasının yanı sıra aydınlatması sayesinde gece de ışıl ışıl görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Gölü besleyen dere ve çevresiyle de kartpostallık görüntüler oluşturan yöre, fotoğraf tutkunlarının gece ve gündüz uğrak noktası haline geldi.

Otantik mimari, dik yamaçlar ve muhteşem orman örtüsünün bir arada bulunduğu Uzungöl'de, yaklaşan yılbaşı tatili için oteller şimdiden dolmaya başladı.

- "Uzungöl her dönem ön planda oldu"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzungöl'ün, Haldızen deresi vadisinde heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanmasıyla oluşan bir göl olduğunu söyledi.

Uzungöl'ün, çevresindeki ladin ormanlarıyla da dikkat çektiğini vurgulayan Ayvazoğlu, yörenin Trabzon'a 99, Çaykara ilçesine ise 19 kilometre mesafede yer aldığını ifade etti.

Ayvazoğlu, Uzungöl'ün Trabzon, bölge ve ülke turizmi açısından her dönem ön planda olduğunu işaret ederek, "Yöredeki turizm potansiyelimiz her geçen gün artıyor. Bu potansiyeli 12 aya yaymak ve kış turizminde daha da ön planda olmak istiyoruz. Bu yönde de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.

- "Yılbaşı tatilcilerinin Uzungöl'e ilgisi otel rezervasyonlarını yüzde 50 artırdı"

Uzungöl'ün gerçekten görülmeye değer olduğuna dikkati çeken Ayvazoğlu, "Uzungöl, misafirlerine gündüzü ayrı gecesi ise apayrı güzellikler sunuyor. Bu güzelliklerin dört mevsim keşfedilmesi de bizleri ayrıca mutlu ediyor. Bu kapsamda Uzungöl, yılda yaklaşık 3 milyona yakın turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yıl sonunu çok güzel rakamlarla tamamlayacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Ayvazoğlu, Uzungöl'ün yılbaşı gibi özel günlerde de tercih edildiğini aktararak, yılbaşı tatilini Uzungöl'de geçirmek isteyenlerin, şimdiden rezervasyon yaptırdığını ifade etti.

Yılbaşı tatilcilerinin Uzungöl'e ilgisinin otel rezervasyonlarını yüzde 50 artırdığını aktaran Ayvazoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kış turizmine yönelik alternatifleri artırarak, daha fazla turisti bölgemize çekmek istiyoruz. Hedefimiz turizm potansiyelini daha ileri seviyelere taşıyarak memnuniyet oranı yüksek bir Trabzon oluşturmak. O nedenle turistlerimizin memnuniyeti de bizler için önemli. Bu memnuniyeti de turizm rakamlarımıza baktığımızda sağladığımıza inanıyoruz. Güzel bir sezon geçirdik ve geçiyoruz."

Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Çaykara Belediye Başkanlığı için müracaat eden aday adaylarının ortak gayesinin Çaykara'nın, Uzungöl'ü ve mahalleleriyle birlikte gelişmişliğine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Akyüz, her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği, ülkenin en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'ün ve Çaykara'nın birçok sorunu bulunduğunu aktardı. Son yıllarda ilçelerin gelişmişlik durumları karşılaştırıldığında Çaykara'nın turizm bölgesi olmasına rağmen diğer ilçelerden geride kaldığını savunan Akyüz, şunları belirtti: "Mart 2019 seçimleri yeni fırsattır. Sorunların çözümü noktasında seçilecek olan ilçe belediye başkanının Çaykara ve Uzungöl'ün gelişmişliği ile ilgili çok büyük rolü bulunmaktadır. Açıklamalarımız turizm bölgesi olan ilçemizi ileriye nasıl taşıyabilirizi hedeflemektedir." dedi.

Kesinlikle ne siyasi ne de kişilere karşı bir art niyet taşımadıklarını belirten Akyüz, şu değerlendirmede bulundu: "Özellikle ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olan Uzungöl'ün yıllardır çözülemeyen sorunları bulunmaktadır. Mesela, Uzungöl'ün en önemli sorunu imar sorunudur. Otopark, trafik, yol, elektrik ve telekomünikasyon altyapı ve peyzaj sorunları vardır. Bu sorunların yanında Uzungöl'deki turizmi 12 aya yaymak için farklı alternatif çözümlerin üretilmesi kaçınılmazdır. Yıllarca çözülemeyen teleferik, kış ve su sporları gibi sorunlarımız bulunuyor. Ülkemiz ve bölgemizin turizm lokomotifi olan Uzungöl'ün turizm potansiyelinin ilçemizin geneline yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz."

Uzungöl'ü ziyaret eden milyonlarca turist hayal kırıklığına uğradı

Uzungöl'ün geleceğini kurtaracak birçok sorunun hala çözülememesinin hem yöre halkını hem de Uzungöl'ü ziyaret eden milyonlarca turisti hayal kırıklığına uğrattığına işaret eden Akyüz, "1962 yılında belediye olan Uzungöl'ün 2019'a girerken hala mevcut imar planının olmaması yöre halkının suçu değildir. Kısaca Uzungöl'ün çarpık yapılaşma sorunu halktan değil, yasal boşluklardan ve yöneticilerin kararlı tutum göstermemesinden kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

Belediye başkanının insanlarla kavgalı değil, sorunları ortaya koyan, bütünleştiren, birlikte yönetmeyi kendine ilke edinen, muhtarlarla sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile düşünürlerin fikirlerini dikkate alarak ortak çare ve çözümler bulması gerektiğinin altını çizen Akyüz, "(Ben yaptım oldu bitti) ile değil de ortak akla önem vermeli, tarafsız ve yansız Çaykara ve Uzungöl'e yeni plan, proje ve programlarla yenilikler katmalıdır. Sonuç olarak 'Az olsun, bizim olsun' mantığı ile değil, 'Çok olsun, tüm Çaykara'nın olsun' mantığı ile hareket edilmeli." ifadelerini kullandı.

Zeki Soylu: ilçe olması için girişimde bulunduk

Uzungöl Turizimciler Derneği Başkanı Zeki Soylu da Uzungöl'ün ilçe olması için girişimde bulunduklarını ancak henüz sonuç alamadıklarını söyledi.

Toplantıya, Uzungöl Turizm Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Uzungöl Birlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz ve bu kuruluşların yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Tuğba Yardımcı_ AA


Benzer Haberler & Reklamlar