Troya'da yoksulların tanrılara sunduğu 2300 yıllık mini adak kabı bulundu

Troya'da yoksulların tanrılara sunduğu 2300 yıllık mini adak kabı bulundu

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troya Antik Kenti'nde, 3 santimetre büyüklüğünde kilden yapılmış mini kap bulundu.

Çanakkale'de efsanevi Truva Savaşının yaşandığı Troya Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında ilk kez, kutsal alanlarda parası olmayanların, diğer adakları yapamayanların sembolik olarak tanrılara sundukları mini kaplardan biri sağlam olarak bulundu.

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, 2022 yılı kazılarının arazi bölümünün sürdürüldüğünü belirterek, "Bu seneki kazı çalışmalarında şu ana kadar bizi heyecanlandıran önemli bir keşifle karşı karşıyayız. Helenistik Dönem dediğimiz yaklaşık 2 bin 300 yıl öncesine ait mini bir kap bulduk. Bu çok fazla Troya'da karşımıza çıkmıyor." dedi.

Rüstem Aslan, yaklaşık 3 santim büyüklüğündeki mini kabın Troya için önemli bir bulgu olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bunun anlamı şu; kutsal alanlarda parası olmayanların, diğer adakları yapamayanların sembolik olarak kutsal alanlara sundukları mini kaplar. Bu kadar küçüğü Troya kazılarında ilk kez karşımıza çıktı. Yani 2 bin 300 yıllık, sembolik anlam taşıyan en minik kilden yapılmış bir kapla karşı karşıya kaldık."

Yoksullar sembolik olarak, büyük kapların sembolik anlamını, mini kaplarla gerçekleştiriyorlar

Buluntunun daha çok Helenistik Dönem denilen 3. yüzyıldan itibaren Troya'nın kutsal bir yere dönüşmesi sonucu bölgedeki kutsal alanlara yapılan sunak ve adak alanlarından çıktığını vurgulayan Aslan, "Parası olan kurbanlar kesiyor, daha değerli adaklar sunuyor. Parası olmayanlar da sembolik olarak, büyük kapların sembolik anlamını küçük, mini model kaplarla gerçekleştiriyorlar." diye konuştu.

Prof. Dr. Aslan, Troya'da daha önce yapılan kazılarda bölgenin kutsal alan olduğunun keşfedildiğini hatırlattı. Bunun buluntularla desteklendiğini ifade eden Rüstem Aslan, "Bölge, Troya Savaşı'nın hikayesi ve kahramanlık öyküleri nedeniyle kutsal bir mekana dönüştü. Burayı antik dönemden itibaren ve Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar aldığımızda Troya'ya uğramayan, buraya gelmeyen, ilham almayan asker, sanatçı ve siyasetçi yok, diyebiliriz. Troya çok önemli bir merkez. Halen günümüzde de bu özelliğini koruyan nadir bir antik kent." değerlendirmesinde bulundu.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar