TİKA, Moğolistan'daki Bilge Tonyukuk Anıtı için müze inşa ediyor

TİKA, Moğolistan'daki Bilge Tonyukuk Anıtı için müze inşa ediyor

Geçen yaz Türkiye ile Moğolistan'ın ortak tarihi için iki önemli arkeolojik keşif yapıldığını belirten Bakan "Temmuzda Van'da İlhanlı Hanı Hülagu'nun yazlık sarayı ve ağustosta Moğolistan'da 2. Göktürk devletinin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'ın ona ait anıt kompleksinde kazı araştırmaları yapıldı" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile  Moğolistan Dışişleri Bakanı Batmunkh ile Ankara'da iki ülke arasındaki ticari ilişkileri konuştu. 

Dışişleri Bakanlığı'nde gerçekleşen ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 1994'ten bu yana 850 civarı proje gerçekleştirdiğine ve hala sahada son derece aktif olduğunu belirten  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moğolistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine ilişkin en az 500 milyon d, tarihlerinin eşsiz varlıklarından birisi olan Bilge Tonyukuk Anıtı'nın muhafazası için TİKA'nın müze inşa ettiğini söyledi.

Bu anıtı bir kere Cumhurbaşkanı Erdoğan'la olmak üzere 2 kere ziyaret ettiğini aktaran Çavuşoğlu, gerçekten çok etkilendiklerini ve geçen sene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bu müzenin temel atma törenine bizzat katıldığını ve bunun Türkiye'nin verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, bu müzeyi tamamlayacaklarını ve UNESCO'nun Kültür Mirası'na da birlikte başvuracaklarını kaydetti.

Geçen yaz iki ülkenin ortak tarihi için iki önemli arkeolojik keşif yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, "Temmuzda Van'da İlhanlı Hanı Hülagu'nun yazlık sarayı ve ağustosta Moğolistan'da 2. Göktürk devletinin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'ın ona ait anıt kompleksinde kazı araştırmaları yapıldı." ifadesini kullandı.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar