Moğolistan Haberleri

TİKA, Moğolistandaki Bilge Tonyukuk Anıtı için müze inşa ediyor

TİKA, Moğolistan'daki Bilge Tonyukuk Anıtı için müze inşa ediyor

Geçen yaz Türkiye ile Moğolistan'ın ortak tarihi için iki önemli arkeolojik keşif yapıldığını belirten Bakan "Temmuzda Van'da İlhanlı Hanı Hülagu'nun yazlık sarayı ve ağustosta Moğolistan'da 2. Göktürk devletinin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'ın ona…

Türk Yazıtları Çalıştayı Moğolistanda yapıldı

Türk Yazıtları Çalıştayı Moğolistan'da yapıldı

llki İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde yapılan "Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği Çalıştayı"nın ikincisi, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da gerçekleştirildi.…

UNESCO, 2020yi Bilge Tonyukuk Yılı ilan etti

UNESCO, 2020'yi Bilge Tonyukuk Yılı ilan etti

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye'nin ortak teklifi ile 2020 yılı UNESCO kararı ile Bilge Tonyukuk Yılı ilan edildi.

Moğolistandaki ilginç Hun mezarından gümüş ejderhalar çıktı

Moğolistan'daki ilginç Hun mezarından gümüş ejderhalar çıktı

Moğolistan'daki arkeoloji kazılarında içi daha önce hiç görülmemiş şekilde döşenmiş bir Hun aristokratının mezarından iki yaldızlı gümüş ejderha çıkartıldı. Arkeologlar, ilk kez bir Hun aristokratının mezarlarında bu tür bir düzenlemeye…

Tonyukuk ve Orhun anıtları için yeni müzeler inşa edilecek

Tonyukuk ve Orhun anıtları için yeni müzeler inşa edilecek

Türklere ait bilinen en eski arkeolojik ve yazılı eserlere ev sahipliği yapan Moğolistan'da çalışmalarını sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın projeleri çerçevesinde Türkiye ile Moğolistan'ın ortak kültürel değerlerinin korunması ve…

Mongolanthropus kafatası bilmecesinde önemli ipuçlarına ulaşıldı

Mongolanthropus kafatası bilmecesinde önemli ipuçlarına ulaşıldı

Salkhit Vadisinde 2006 yılında altın madeni aranırken bulunan ve Moğolistan'da o güne kadar buzul çağı yıllarında yaşamış insansı bir türe ait olduğu tahmin edilen ilk fosil parçasının yaşı radyokarbon metodu ile sanılandan 8 bin yıl önceye…

Prof. Dr. Eravşar: Orta Asya arkeolojisine yönelik bilgilerden uzağız

Prof. Dr. Eravşar: Orta Asya arkeolojisine yönelik bilgilerden uzağız

Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken Biz neden orada yokuzdye sorulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Eravşar, Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün…

Doğu Asya bozkırlarındaki mandıracılığın kökleri araştırıldı

Doğu Asya bozkırlarındaki mandıracılığın kökleri araştırıldı

Moğolistan bozkırlarında Cengiz Han'ın 13. yüzyılın başlarında Moğol İmparatorluğu'nu kurmasından en az 2 bin yıl önce başlayan hayvancılık ve sütçülük teknolojilerinin, büyük bir nüfus göçünden ziyade kültürel süreçlerle aktarıldığı tespit edildi.…