Efsanevi Türk İlteriş Kutluğ Kağan'ın anıt mezarı ve kitabesi bulundu

Efsanevi Türk İlteriş Kutluğ Kağan'ın anıt mezarı ve kitabesi bulundu

Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi. Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk Devleti'nin efsanevi kurucu lideri İlteriş Kutluğ Kağan'ın Anıt Kompleksi ve yazıtı bulundu.

Türk Tarihi açısından son derece önemli arkeolojik keşif haberini, ünlü Kazak Tarihçi, UNESCO ve ISESCO Ulusal Komisyonu üyesi Uluslararası Türk Akademisi (UTA) Başkanı Prof. Dr. Darkhan Kydyrali (Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. 

Arkeolojikhaber'in ulaşabildiği bilgilere göre;  arkeologların Ötüken'in Khangai bölgesindeki Nomgon Vadisinde keşfettikleri alanda, kurucusundan dolayı Kutluğ Devleti olarak da bilinen II. Göktürk Devleti'nin efsanevi kurucu lideri İlteriş Kutluğ Kağan'ın anıt mezar komplesi (türbe) ile birlikte Türkçe ve Soğdca metinler içeren bir de kitabe ortaya çıkarıldı.

Keşif yarın Ulanbator'da resmen açıklanacak

Keşifle ilgili yapılan resmi açıklamayı okumak ve yazıtın resmini görmek için bu linki kullanabilirsiniz

"Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif çalışmaları sonucunda Kültekin ve Bilge Kağanın babası İlteriş Kutluğ Kağanın Anıt Kompleksi ve yazıtı bulundu" açıklamasını yapan  Prof. Dr. Darkhan Kydyrali, keşifle ilgili ayrıntılı bilgilerin yarın Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da yapılacak bir basın toplantısı ile açıklanacağını belirtti. 

Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar