Tarla süren çiftçi Osmanlı dönemine ait taş küp buldu

Tarla süren çiftçi Osmanlı dönemine ait taş küp buldu

Elazığ’ın Baskil ilçesinde bir çiftçi tarla sürerken yaklaşık 200 yıllık olduğu tahmin edilen taş küp buldu. Poligonal taş ve horasan harcıyla imal edilen küğpün bir tür tahlıl ambarı olarak kullanıldığı belirtildi.

İHA'nın haberine göre Baskil ilçesinin Akdemir köyü İnanç mezrasında bir çiftçi, tarla sürerken pulluğuna takılan nesneyi fark edince jandarmaya durumu haber verdi. Olay yerine gelen Elazığ Müze Müdürlüğü ekipleri bulunan objenin Osmanlı dönemine ait yaklaşık 200 yıllık Tahıl Ambarı olarak kullanılan taş küp olduğunu tespit ettiler.  Poligonal taş ve horasan harcıyla yapılan küp şekilli taş ambar, Elazığ Müzesi'ne götürülerek koruma altına alınırken, alanda başka tarihi eserler olma ihtimaline karşı arkeolojik araştırma yapıldı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Baskil  Belediye Başkanı İhsan Akmurat, “Gerçekten insanoğlunun dehasıyla karşılaştığımızı ifade etmek isterim. Günün koşullarında aldığımız bilgiler nezdinde bundan yaklaşık 200 yıl öncesi bir yapıyla karşı karşıyayız. Yapının temel özelliği, günümüzde buzdolabı dediğimiz vatandaşlarımızın yiyeceklerinin bozulmaması için ve muhafazaya alınması için her evde bir buzdolabı vara ama tabi ki bundan 150-200 yıl öncesinde bundan bahsetmemiz mümkün değil. Hem buzdolabı icat edilmemişti hem de elektrik gibi bir sıkıntıyla karşı karşıyaydık. Yani Baskil İlçemizi düşündüğümüz zaman şu an bulunduğumuz bölgeye yaklaşık 30-35 yıl önce elektrik geldiğini söyleyebiliriz. Yani o tarihlerden bahsettiğimiz zaman vatandaşımız kendi yiyeceklerini özellikle yazın ve kışın muhafaza altına almak için o günün koşullarında üretmiş oldukları doğal buzdolabı” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar