Tarihi Kentler Birliği üyeleri Göbeklitepe ve Harran'ı ziyaret etti

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılanlara ilçede gerçekleştirilen kazı çalışmalarını anlattı.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından geleneksel her yıl iki kentte düzenlenen toplantının ikincisi bu yıl çok sayıda il ve ilçe belediye başkanı, akademisyen, kazı başkanı ve diğer ilgililerin katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.

Dün kentteki bir otelde "2018'e Doğru Kültürel Mirasa Bütüncül Bakış ve Şanlıurfa Örneği" üzerine gün boyu görüş alışverişinde bulunan katılımcılar, bugün ise tarihi ve turistik mekanları gezdi.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yaklaşık 3 ay önce UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe Ören Yeri'nde incelemelerde bulunan heyete, arkeolojik kazı alanı ve çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Heyet, daha sonra konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesini ziyaret etti. Harran Belediyesi tarafından kıl çadırlarda ağırlanan yaklaşık 250 kişilik heyete, yöresel yemek ikramında bulunuldu.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal da katılımcılara ilçede gerçekleştirilen kazı çalışmalarını anlattı.

TKB Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, birlik üyelerini 12 bin yıllık şehirde en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını söyledi.

Toplantı sayesinde birlik üyelerinin tarihi şehirleri yakından tanıma imkanı bulduğunu belirten Çiftçi, şunları kaydetti: "Kadim tarihimizin bize olan emanetlerini ve kültürel miraslarını, belediye başkanları olarak gelecek nesillere aktarmak en önemli görevimizdir. Benzer toplantılar gelecek yılda farklı kentlerde düzenlenmeye devam edecek. Şehirlerimizi şehir yapan aslında tarihi ve kültürüdür. TKB, kuruluşundan bu yana gerek belediyelerimizin çalışmaları gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilişkiler geliştirmesi ile şehirlere değer katmıştır. Birikimimizi birbirimize aktarıyoruz. Tüm çalışmalarımızın gayesi şehirlerimizdeki insanlarımızı daha mutlu etmektir."

Rauf Maltaş - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar