Rusya'da 17 tonluk yeni dinozor türü keşfedildi

Rusya'da 17 tonluk yeni dinozor türü keşfedildi

Ulyanovsk'un Slantsevy Rudnik köyünde Volga Nehri kıyısında bulunan yaklaşık 130 milyon yıllık 7 omurga kemiği fosilinin sauropoda ailesinden yeni bir dinozor türüne ait olduğu tespit edildi. Yeni türe Volgatitan simbirskiensis adı verildi.

Rus paleontologlar yeni bir dinozor türü keşfettiklerini ve yeni dinozor türüne Volgatitan simbirskiensis adını verdiklerini açıkladılar. Dinozorun Ulyanovsk'a beş kilometre.mesafedeki Slantsevy Rudnik köyünde Volga Nehri kıyısında bulunan yaklaşık 130 milyon yıllık 7 omurga kemiği fosilinden tanımlandığı belirtildi. Volga kıyılarında yaşayan dinozorun yaklaşık 17 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Biological Communications (Biyolojik İletişim) dergisinin 63. sayısında (2018/3) Rus Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsünden Alexander Averianov ve Undory Paleontoloji Müzesi'nden (Undory Paleontological Museum)  Vladimir Efimov imzaları ile yayınlanan Kuzey Yarımküre'nin en eski titanosaurian sauropodu ( The oldest titanosaurian sauropod of the Northern Hemispher) başlıklı makaleye göre; Volgatitan, 200 ila 65 milyon yıl önce Dünya'da yaşayan uzun boyunlu ve kuyruklu dev otobur dinozorlardan sauropoda ailesine mensuptu.

Slantsevy Rudnik köyündeki dinozora ait ilk fosiller 1982'de Vladimir Efimov tarafından bulundu. Yüksek bir uçurumun dibinde bulunan üç büyük omur kemiğiydi bunlar.  Daha sonra 1984-1987'de diğer omurga kemikleri bulundu.  Undorovsky Paleontoloji Müzesi kayıtlarına bu omurga kemikleri  "bilinmeyen taksonomik bağlantının devasa omurgası" olarak kaydedildi.

Makalenin yazarlarından paleontolog Alexander Averianov, dinozorun keşif hikayesinin bundan sonrasını şöyle özetledi: "1990'ların başında Vladimir Efimov, Leningrad'da tanınmış paleontologlardan Lev Nesov'a kemiklerin fotoğraflarını gösterdi. Lev Nesov, omurların sauropodlara, dev otobur dinozorlara ait olduğunu düşünüyordu. Vladimir Efimov, 1997'de Paleontoloji Dergisi'nde bu bulgu hakkında bir ön makale yayınladı. Makalesinde omurganın Brachiosauridae familyasından bir sauropoda ait olabilleceğini belirtti. Geçtiğimiz temmuzsonunda onu Undory'de ziyaret ettim.Kemikleri yeniden nceledik ve onların titanosaurların yeni taksonuna ait olduklarını belirlemeyi başardık"

Dinozora bilimsel isim olarak  Volgatitan simbirskiensis adı verildi. İsim bulunduğu yer olan Volga Nehri ve şu anda Ulyanovsk olarak bilinen Simbirsk kentinden ilhamla verildi. Titanlar, mitolojiye göre ikinci nesil dev antik Yunan tanrıları. Bu nedenle, paleontolojik geleneğe göre, bu kelime titanosaurlar grubundan sauropodların birçok türünde bilimsel isimlendirme yapılırken kullanılmaktadır.

Rusya'dan Volgatitan ile birlikte tanımlanan dinozor taksonu 12'ye yükseldi.  Bunlar arasında sadece üç tane sauropoda türü var: Tengrisaurus starkovi, Sibirotitan astrosacralis ve Volgatitan simbirskiensis. İlk ikisi, Rusya'da St Petersburg Üniversitesi bilim adamları tarafından 2017 yılında keşfedilmişti.

Zülflkar Emin - Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar