Rügen adası arkeoloji kazılarında Kral Harald'ın hazinesi bulundu

Rügen adası arkeoloji kazılarında Kral Harald'ın hazinesi bulundu

Almanya’nın Rügen adasında Danimarka Kralı Harald ait olduğu sanılan hazine keşfedildi. Baltık Denizi’ndeki adadaki arkeoloji kazılarında; Viking bilezikleri, broşlar, kolyele, yüzükler, bir Thor çekici ve 600 civarında madeni para bulundu.

Almanya’da arkeoloji meraklısı Rene Schoen ve 13 yaşındaki öğrencisi Luca Malaschnitschenko, Hıristiyanlığı Danimarka’ya getirdiğine inanılan Danimarka kralı Harald Bluetooth’a ait olabilecek önemli eserleri ortaya çıkardı.

 Ocak ayında Rügen adasında metal detektörü ile alüminyum parçası sandıkları  gümüş parçasını bulan René Schön ve öğrencisi Luca Malaschnitschenko, Kral Bluetooth’a ait tarihi eserleri keşfettiklerinin farkında değillerdi.

Onların bulduğu gümüş eşya parçasından hareketle arkeologlar, 400 metrekarelik alanda arkeoloji kazısına başladılar. Kazılarda, MS 958’den 986’ya kadar hüküm süren “Harry Bluetooth” adıyla tanınan  Danimarka Kralı Harald Gormsso'a ait olduğu tahmin edilen tarihi eserler bulundu.

Örgülü kolyeler, inciler, broşlar, Thor’un çekici, yüzük ve 600 kadar çentikli sikke arasında, günümüzde Danimarka, kuzey Almanya, güney İsveç ve Norveç’in bazı kısımlarında hüküm süren, Bluetooth dönemine dayanan 100’den fazla sikke vardı. Sikkelerin en eskisi, 714’e tarihlenen Şam dirhemi. En yeni tarihli sikke ie  983 yılına tarihleniyor.

Bulgulardan hareketle eserlerin 980’lerin sonlarında gömülmüş olabileceğini düşünülüyor. Bu tarihte  Bluetooth Pomerania’ya kaçmış ve orada 987 yılında ölmüştü.

Arkeolog Detlef Jantzen'e göre; arkeolojik alanda tarihi kaynaklardaki bilgileri destekleyen önemli keşif söz konusu.

Arkeolojik kazı başkanı arkeolog Michael Schirren, “Eserler, büyük önem arz ediyor çünkü Güney Baltık Denizi bölgesindeki en büyük Bluetooth sikke koleksiyonu” dedi.

I. Harald, lakabı Mavi diş Harald, Danca Harald Blåtand, ülkesinin birliğini sağlayan Danimarka kralı. Jelling ve çevresinde hüküm süren yeni bir krallık soyunun ilk önemli üyesi olan Gorm'un oğluydu.

Kral Harald, Danimarka’nın geleneksel dinini terk edip ülkeye Hıristiyanlığı getirmesiyle biliniyor. 910-987 yılları arasında yaşayan Kral Harald, dişlerinin rengi nedeniyle Bluetooth (Mavi Diş) lakabını almıştı.

Hüküm sürdüğü alan bugünki Danimarka, Kuzey Almanya, Güney İsveç ve Norveç'in bir kısmını kapsayan Harald, oğlu Sven Gabelbart'ın isyanı sonucu Pomeranya'ya (Güney Baltık kıyılarında; Polonya'nın batısını ve Almanya'nın doğusunu kapsayan alana verilen isim) kaçmış ve orada ölmüştü.

Bluetooth’un kalıcı mirası, günümüzde akıllı telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda yaşamaya devam ediyor ve kablosuz Bluetooth teknolojisi onun adıyla anılıyor.

The Guardian. 16 Nisan 2018.


Benzer Haberler & Reklamlar