Pompeii'de bir meyhane duvarında renkli gladyatör freski keşfedildi

Pompeii'de bir meyhane duvarında renkli gladyatör freski keşfedildi

Roma'nın Pompeii kentinde bulunan freskte iki gladyatör var, biri yaralı ve kanlar içinde yere düşerken diğeri ise ayakta zırhının içinde muzaffer edayla tasvir edilmiş. Sarı, mavi ve kırmızı renklerle bezeli freskteki isimler, freke konu edilen dövüşü gerçekleştiren savaşçıların gerçek olabileceğini gösteriyor.

İtalya Kültür Bakanlığı, cuma günü yatığı basın açıklaması ile Roma'nın Pompeii kentinde taverna olarak kullanılan bir meyhane duvarında gladyatör dövüşlerini canlandıran bir fresk bulunduğunu açıkladı. Glayatör kışlalarında oldukça yakın bir bölgede keşfedilen meyhanenin büyük olasılıkla üst katının da genelev olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Resim, Büyük Pompeii Projesi kapsamında arkeolojik parkın kuzeyindeki alanı korumak için yapılan çalışmalar sırasında, kötü hava koşulları sonucunda çöken bir dizi duvarın restorasyon çalışmaları sırasında fark edildi.

Altın sarısı, mavi ve kırmızı renklerle duvara resmedilen manzarada, siperli (visorlu), geniş kenarlı, kask takmış bir 'Murmillo' savaşçısı ayakta bir elinde kalkan, diğerinde kılıç ile muzaffer edayla duruyor. Karşısında  adının Thraex olduğu belirtilmiş rakibi ise kanlar içinde yaralı şekilde yere düşerken resmedilmiş.

Pompeii'nin direktörü Massimo Osanna, "Bu savaşın galibi belli ama mağlubun sonunun ne olduğunu bilmiyoruz. Ya öldürüldü ya da merhamet gösterilerek, yaşamasına izin verildi.Ancak resimde özellikle ilginç olan, kanlar içindeki başarısız gladyatörün bileğindeki ve göğsündeki yaraların son derece gerçekçi tasvir edilmesi. Yaralı Thraex eliyle bir işaret yapıyor ve muhtemelen merhamet istiyor" dedi.

İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, bulgunun Pompeii arkeolojik alanının "bugünün ve geleceğin arkeologları için tükenmez bir araştırma ve bilgi madeni" olduğunu gösterdiğini söyledi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar