Polonya'da 5 bin yıllık mezardaki kemikler aile katliamını ortaya çıkardı

Polonya'da 5 bin yıllık mezardaki kemikler aile katliamını ortaya çıkardı

Küçük Polonya Voyvodalığı'nın Proszowice kentine bağlı Koszyce kasabasında 2011 yılında gerçekleştirilen arkeoloji kazısında 5 bin yıllık olduğu tespit edilen bir mezarda, kadın, erkek ve çocuk yaşlarda vahşice öldürülmüş 15 kişinin iskeletleri bulunmuştu. Yapılan DNA aanlizleri onların akraba olduğunu ve gömenlerin de onları iyi tanıdığını ortaya çıkardı.

Arkeologlar, Polonya’da bulunan 5.000 yıllık toplu mezarın, trajik bir aile katliamı barındırdığını keşfetti.

Geç Neolitik bir toplu mezarda soyları, akrabalık ve şiddeti çözme (Unraveling ancestry, kinship, and violence in a Late Neolithic mass grave) Başlığı ve Hannes Schroeder, Ashot Margaryan, Marzena Szmyt, Bertrand Theulot, Piotr Włodarczak, Simon Rasmussen, Shyam Gopalakrishnan, Anita Szczepanek, Tomasz Konopka, Theis Z. T. Jensen, Barbara Witkowska, Stanisław Wilk, Marcin M. Przybyła, Łukasz Pospieszny, Karl-Göran Sjögren, Zdzislaw Belka, Jesper Olsen, Kristian Kristiansen, Eske Willerslev, Karin M. Frei, Martin Sikora, Niels N. Johannsen, and Morten E. Allentoft imzaları ile yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre;  Polonya'da Proszowice kentine bağlı Koszyce kasabasındaki arkeoloji kazısında keşfedilem Globular Amphora kültürüna ait 5000 yıllık bir toplu mezardan çıkan 15 iskeletin genom dizileri incelendi.

Anneler çocuklarıyla birlikte ve kardeşler de yan yana gömülmüş

Yapılan analizlere göre tüm bireyler kafalarına aldıkları darbelerle vahşice öldürülmüş ancak büyük özenle gömülmüş görünüyor. DNA analizleri kurbanların geniş bir aile olduğunu gösterirken, onları gömenlerin kendilerini iyi tanıdıklarını gösteriyor. Çünkü anneler çocuklarıyla birlikte ve kardeşler de yan yana gömülmüşler...

Söz konusu toplu mezar 2011 yılında ortaya çıkartıldı ancak DNA analizlerinin sonuşları yeni yayınlandı.  Anazlizlere göre mezardaki tüm iskeletlerin birbiriyle ilişkili olduğunu ve annelerin çocuklarını kucaklar vaziyette dikkatlice gömüldüğü anlaşılıyor.

Mezarda babaların bulunmaması dikkat çekti

Mezarın içinde baba bulunmadığından ve sadece az sayıda erkek vücudu bulunduğundan araştırmacılar, babalar köyden uzaktayken ailenin öldürüldüğünü düşünüyor.

Babalar, döndüklerinde ailelerini gömen kişiler de olabilir. Mezarı kim yaptıysa açıkça, cesetlerin en yakın aile ilişkilerine göre gömüldüğünden emin olmuştu.

Alandaki mezar eşyaları, insanların Globular Amphora kültürüne ait olduğunu gösteriyor. Bu topluluk, yaklaşık 5.000 yıl önce Avrupa’da yaygındı ve potansiyel rakip olan İp Baskılı Seramik Kültürü Topluluğu gibi benzer bölgelerde dolaşan diğer gruplarla şiddetle çarpışmış olabilirler.

Arkeolog ve projedeki araştırmacılardan Morten E. Allen şunları söylüyor: “DNA, tüm bu bireylerin tam aile bağlarını belirledi. Tarih öncesi bir topluluğa bu denli ayrıntılı bir genomik bakış kazandırmayı ilk kez başardık.”

“Keşif oldukça önemli, çünkü tarih öncesi bir topluluğa dair ayrıntılı bilgiler edinebilir ve bu insanların sosyal ve kültürel olarak nasıl organize olduğunu görebiliriz.”

“Açıkçası bütün bu insanlar geniş bir aile olmuş ve çekirdek aile bağları hem yaşamda hem ölümde çok önemliymiş. Bu ilişkilere göre mezara yerleştirilmişler.”

The Sun. 8 Mayıs 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar