Perinthos

Perinthos neresidir?

Perinthos: Tekirdağ Marmara Ereğlisi. Herakleia

Anadolu’nun kuzeybatısında, Propontis’in kuzey sahilinde kent. MÖ 7. yüzyılın sonlarında Samos’tan gelen göçmenler tarafından kuruldu.

İki doğal limana sahip olması ve önemli ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle kısa zamanda gelişti ve Byzantion’a rakip duruma geldi.

Yaklaşık MÖ 512’lerde Dareios I’un İskit seferi sonrasında Pers komutan Megabizos tarafından fethedildi. Attika-Delos Deniz Birliğine üye olan kent Propontis kentleri arasmda Byzantion’dan sonra en fazla vergi ödeyen kent konumunda idi.

MÖ 410’dan sonra Sparta’nın Byzantion valisi Perinthos’u yönetmeye başladı. ‘Onbinler’in dönüş yolculuğunda kent kapılarının kapatılması üzerine Yunan, ordusu kış ortasında surlann dibinde konaklamak zorunda kalmıştı.

MÖ 3. yüzyıl boyunca bölgedeki en önemli ticaret merkezi idi.

MÖ 340’ta Byzantion ve Perslerin desteği sayesinde Philippos II'un kuşatmasına başarı ile direndi.

MÖ 377’de İkinci Deniz Birliğine katıldı, Trakya kralı Kotys I’in saldırılarına karşı birlikten yardım aldı.

Dönem dönem Byzantion ile ittifak içine giren kent MÖ 189’da Pergamon Krallığı, MÖ 129’dan sonra Roma yönetimi altına girdi.

En parlak çağını imparator Vespasianus (MS 69-79) döneminde yaşadı.

MS 3. yüzyılda adı Herakleia olarak değiştirildi. Konstantinopolis’in kurulmasıyla birlikte önemi azaldıysa da bölgenin önemli bir merkezi olarak varlığını sürdürdü.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar