Herakleia

Herakleia nedir?

1. Herakleia: Herakles onuruna Herakleia’da (Marmara Ereğlisi) düzenlenen şenlikler.
Bu şenliklerde spor karşılaşmaları yapılırdı.
Perinthos.

2. Herakleia: Cernavoda. Romanya’nın güneydoğusunda, Bükreş’in doğusunda, Tuna Nehri kıyısında yer alan antik kent. Muhtemelen Büyük İsken­der'in Tuna seferi sırasında kurulmuştur. Doğusunda Karadeniz kıyısındaki li­mana giden yol üzerinde bulunması kenti önemli kılıyordu. Hellenistik Dö­nemde Karadeniz’deki Yunan kolonileri ve Makedonya kentleriyle bağlantı halindeydi. Sonraki dönemde adı Aksiopolis olarak değiştirilmiştir.

3. Herakleia: Policoro. İtalya’nın güneydoğusunda, Taranto Körfezi’nin kuzeybatı kıyısında, Acris Irmağı ağzında yer alan sahil kenti. MÖ 433-432’de Tarentum’lu yedeşimciler tarafından kolonize edilmiştir. MÖ 280’de Pynhos ile Roma kuvvetleri arasındaki savaş kent yakınlarında gerçekleşti. MÖ 278’de Roma müttefiği oldu fakat II. Pön Savaşı’nda Roma’ya karşı ayak­landı. MÖ 1. yüzyılda Spartacus önderliğindeki köle ayaklanmasından son­ra kentin arazisi küçüldü.

4. Herakleia Latmos:  Güneybatı Anadolu’da, Miletos’un 25 km. batısında, Bafa Gölü’nün batı kıyısında, Beşparmak (Latmos) Dağı’nın güneybatı etekle­rinde yer alan kent. Kentin Latmos Körfezi’nin kıyısında MÖ 8. yüzyılda ku­rulduğu sanılmaktadır. Erken İmparatorluk Dönemine değin körfezin uçun­daydı, Büyük Menderes Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlarla körfezin ağzının dol­ması sonucu Bafa Gölü oluşmuş ve kent denizden içeride kalmıştır. MÖ 5. yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliğine üye oldu (yıllık vergisi bir talent idi). MÖ 4. yüzyılda Karya satrabı Mausolos’un eline geçtikten soma adı Latmos’dan Herakleia’ya dönüştü. İzleyen dönemde kent Miletos’un gölgesinde kaldı ancak varlığını Geç Antik Çağa (MS 5.-6. yy) dek korudu. Kayalık ve engebeli bir arazi üzerinde kurulmuş olan kent 65 kule ile desteklenen 6.5 km. uzunluğundaki suruyla dikkat çekicidir.

5. Herakleia Lynkestis: n Bitola. Makedonya’nın güneybatısında, Edessa’nın batısında yer alan kent. MÖ 4. yüzyılın ortasında Makedonya kralı Philippos II tarafından kuruldu. Adriyatik kıyısından Trakya’ya uzanan yol üzerinde bulunuyordu. Bu yol MÖ 148’de Egnatia Yolu (Via Egnatia- Roma Yolları’na dönüştü. Antik çağ kaynaklarında ismi nadiren geçen kent Erken İmparatorluk Dönemine ait pek çok idari yazıtta yer alır.

6. Herakleia Minoa: Sicilya’nın güney kıyısında, Halycus Irmağı ağzında yer alan sahil kenti. Kentin ilk adı Minoa idi, MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında Kephalonia Adası’ndan koloniciler buraya yerleşince adına Herakleia keli­mesi eklendi. Antik yazarlar Minoa ismini Minos ile ilişkilendirirler, fakat bu­nu kanıtlayacak bir Minos yerleşimi bulunamamıştır. MÖ 6. yüzyılın ikinci ya­rısında kent kuzeybatı komşusu Selinus ile güneydoğu komşusu Akragas arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oldu. MÖ 5. yüzyıl boyunca Akragas’ın denetiminde kaldı. MÖ 406’dan MÖ 210’a kadar kısa aralıklar dışında Karta- calıların, MÖ 210’dan sonra Roma’nın egemenliğinde kaldı. MÖ 1. yüzyılın sonunda ıssızlaştı.

7. Herakleia Perinthos: Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında Perinthos adıyla kurulmuş olan kentin Hıristiyanlık çağında aldığı isim. Bugün yerinde Mar­mara Ereğlisi bulunur.

8. Herakleia Pontika: Karadeniz Ereğlisi. Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan sahil kenti. MÖ 560’da Megara ve Boiotia kolonisi olarak kurulmuş olan kent, sonradan Karadeniz’in kuzey sahilinde kendi kolonilerini (örneğin Khersonesos, Kallatis) kurmuştur. MÖ 6. yüzyılda yaklaşık 10 bin nüfusa sahip orta büyüklükte bir kentti. En parlak devrini MÖ 4.-3. yüzyılda yaşamıştır. Kent bu çağda güçlü bir sur sistemiyle çevriliydi ve donanmaya sahip­ti. Uzun süre tiranların yönetimi altında kalan ve iki limanıyla Byzantion’dan Sinope’ya yapılan 300 millik deniz yolculuğu sırasında sığınılabilecek en korunaklı liman idi. Ksenophon şöyle yazar: "Byzantion ile Herakleia arasında dost ya da Yunanlı hiçbir şehir yoktur.”Bithynia ve Pontos krallıklarının güçlenmesi ve Galatların Anadolu’nun orta kesimine yerleşmesiyle kentin önemi azaldı, arazisi küçüldü. Romalıların Pontos kralı Mithradates VI ile olan savaşları sırasında yıkıldı (MÖ 70), ancak yeniden onarıldı. MÖ 74’de Bithynia Roma eyaleti olduğunda kent bağımsızlığını sür­dürdü. Pompeius’un MÖ 64’de oluşturduğu Pontos eyaletinin 11 kentinden biridir. Kentin MÖ 4. yüzyılın ilk yarısında ilk kez bastığı kendi sikkelerinde kente adını veren Herakles’in büstü bulunur. Şarap ve bademiyle ünlü olan kentin önemli yurttaşlarından birisi filozof Herakleides’tir. Kentte iskan gü­nümüze değin sürmüştür.

9. Herakleia Salbake: Güneybatı Anadolu’da, Denizli’nin Tavas ilçesinin 10 km. kuzeybatısında bulunan Vakıf Köyü sınırları içinde yer alan antik kent. Antik coğ­rafyada Karya ile Frigya bölgelerini ayıran Babadağ (Salbake) Sıradağlarının güneyinde Tavas Ovası’na bakan eteklerinde yer almaktadır. Karya kenti olarak bilinir. Herakleia ile Aphrodisias’ı küçük Tmelos(Kırkpınar) Çayı doğal sınır olarak ayırmaktadır. Her iki kentin de nehir tanrısı Tmelos’tur.

10. Herakleia Trakhinia: Yunanistan’ın doğusunda, Maliacus Körfezi’nin batısında yer alan kent. Thermopylai Geçidi’nin yakınında stratejik bir noktada MÖ 426’da Spartalılar tarafından askeri amaçla kurulmuştur. Adını Herakles’ten alır. Korinthos Savaşı sırasında bir süre Boiotia ve Argos kontrolüne girdi, sonra yeniden Sparta kente hakim oldu. MÖ 191’de Roma egemenliğine girdi.


Benzer Haberler & Reklamlar