Pakistan'da İndo-Greek döneminden kalma metal atölyesi bulundu

Pakistan'da İndo-Greek döneminden kalma metal atölyesi bulundu

Pakistanlı arkeologlar, ​Gorkhatri arkeolojik kazılarında, Hint - Yunan Krallığı yıllarından kalma 2 bin 200 yüzyıllık metal atölyesi keşfettiler.

Hindistan Basın Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre; Peşaver Üniversitesi arkeologları, Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver'in güneybatı sınırındaki komşusu Hayatabad kentindeki ​Gorkhatri arkeolojik alanında İndo Grek (Hint-Yunan) döneminden 2.200 yıllık metal atölyesi keşfettiler.

Keşfin yapıldığı sitenin Hayber Geçidi yakınlarında olduğunu belirten Profesör Gül Rahim bölgedeki arkeolojik kazı çalışmalarının üç yıldır sürdüğünü söyledi ve "Bugüne kadar bir Hint-Yunan atölyesi keşfedilmemişti. Atölyede kullanılan demir eritme kazanları, malalar, bıçaklar ve matkaplar bulduk. Metal atölyesinde muhtemelen ok, yay, hançer ve kılıç benseri silahlar üretiliyordu" dedi.

Greko - Hindistan Krallığı dönemine tarihlenen metal atölyesinin yaklaşık olarak M.Ö. 200 yılına tarihlendiği belirtildi. Arkeolojik alanda aynı döneme tarihlenen çok sayıda sikke bulunduğu belirtildi

Helenistik ve Hint Kökenli halklardan oluşan Hint-Yunan Krallığının günümüzde Afganistan'ın Peşaver kentinin bulunduğu alanda kurulduğunu ve yaklaşık 150 yıl hüküm sürdüğünü belirten Rahim, “Alandaki kalıntılar atölyenin bloklara bölündüğünü gösteririyor, fırın kalıntıları, öğütücü taşlar ve dönemin diğer kalıntıları hâlâ açıkça görülebiliyor" dedi.

Arkeolojik araştırma uzmanı Muhammed Naeem “Tuğla kullanılarak duvarcılık işçiliği ile inşa edilen Budist kültür kalıntılarının tersine, bu atölyenin duvarları kilden üretilmiş, bu nedenle de korunması daha zor" dedi.

Peşaver Üniversitesi öğretim görevlisi Jan Gul ise daha önceki kazılarda yalnızca Budist ve Babür kalıntılarının üzerinde çalışma imkanı bulan öğrencilerin  ilk kez görebildikleri Hint-Yunan kalıntıları ile çalışma şansı bulmasının kenidleri açısından önem arz ettiğini söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar