Nesli tükenmiş yeni bir kuş türü keşfedildi

Nesli tükenmiş yeni bir kuş türü keşfedildi

Paleontolog Tom Williamson'un 11 yaşındaki ikizlerinin bulduğu fosilleşmiş kuş kemiklerinin daha önceden bilinmeyen nesli tükenmiş bir kuş türüne ait olduğu tespit edildi.

Paleontolog Tom Williamson'un 11 yaşındaki ikizleri Ryan ve Taylor Williamson, New Mexico'da fosilleşmiş kuş kemikleri buldular. Bulunan fosiller incelendiğnde, 62.5 milyon yıllık oldukları ve daha önce varlığı bilinmeyen tarih öncesine yaşamış bir kuş türüne ait olduğu fark edildi. 

Küçük, narin kemikli bir kuşun kemiklerinin fosilleştirme potansiyeli çok düşük olduğu için, benzeri fosiller bulunması hayli zor. Bu nedenle bulunan fosil, kuşbilim incelemeleri açısından çok önemli sayılıyor.

Dinozorların ortadan kayboluşunun ertesinde 62.5 milyon yıl önce yaşayan türe Tsidiiyazhi Abini adı verildi. Tsidiiyazhi Abini Navajo dilinde küçük sabah kuşu anlamına geliyor.

Bir tür farekuşu (mousebird = Coliiformes) olduğu belirlenen Tsidiiyazhi Abini'nin Arboreal taçlı kuş türleri familyasından ve ağaçlarda yaşayan ilk kuş türlerinden olduğu belirtildi.

Farekuşu günümüzde sadece Afrika'da yaşıyor.

New Mexico'da bulunan fosillerin yeni bir kuşu türüne ait olduğunu belirten keşfe dair araştırma makalesi, PNAS Ulusal Bilim Akademisi Bildiriler Dergisinde (Proceedings of the National Academy of Science) Greenwich'teki Bruce Müzesi'nin Küratörü Dr. Daniel T. Ksepka, Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nin Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsünden Thomas A. Stidhamb ve New Mexico Doğal Tarih ve Bilim Müzesi'nden Thomas E. Williamsonc imzasıyla yayınlandı.

Paleontologlar; Moleküler (DNA) çalışmaları sonuçlarına göre, Tsidiiyazhi Abini kuşlarının, Kretase-Paleojen topluluğunun yok olmasının ardından hızla çeşitlenerek yayıldığını ve bugün tanıdığımız pek çok önemli kuş grubu çeşitlerine atalık yaptığını iddia ediyorlar.

Tsidiiyazhi Abini'nin dördüncü ayak parmağının dalları daha iyi kavrayacak şekilde olması dikkat çekti. Eşzamanlı, Ayağın özellikleri semizigodaktili (fakültatif olarak dördüncü pedal basamağını tersine çevirme özelliği) ve pedal trokleae'nin kavisli düzenlemesi, baykuştaki (Strigiformes) konformasyona çarpıcı bir benzerlik taşıyor. Fosilden özelliklerinin tespit edilebildiği kadarıyla Tsidiiyazhi Abini türünün; mevcut sınıflandırmalarla yakından ilişkili olmayan Coliiformes, Leptosomiformes ve Strigiformes'de semizigodaktili türleriyle ilgisi yok. Bu farklı türden bir evrim geçirdiğine yorumlanıyor. Paleosen devirdeki evrimle kuşun günümüzdeki pek çok kuş türünün ataları arasında sayılabileceği iddia ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar