Konya'da bir kilise parçasına kazınmış Turkopol yazısı bulundu

Konya'da bir kilise parçasına kazınmış Turkopol yazısı bulundu

Konya’da, Savatra Antik Kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alana Antik Yunanca'da ‘Türkoğlu’ anlamına gelen 'Turkopol' kazılı bir templon parçası getirildi. Templon parçasının bir kaleden getirildiğini iddia edilirken, Bizans askeri bünyesinde yer alan Türk askerlerine ve onların soyundan gelenlere Turkopol denildiği biliniyor.

Turkopol kelimesi kazınmış ve aşı boyası ile boyanmış

Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi'ndeki Savatra Antik Kenti kazılarına başkanlık eden Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı Bölümü ve Kazı Başkanı Doç Dr. İlker Işık, bölgedeki araştırmalar kapsamında, vatandaşlar tarafından "Türk" ibaresinin yer aldığı bir de kilise yapı kalıntısı getirildiğini ifade ederek, "Yakın çevreden getirilen ve milattan sonra 10 veya 11'inci yüzyıla ait bir templon payesi üzerinde, kırmızı aşı boyası ile kazınarak işlenen 'TORKOP', 'TURKOPOL' (TÜRKOĞLU) yazıtını keşfettik." dedi.

 Yazıtın  bir kaleden getirildiği iddia ediliyor

Işık, yöre halkından edindikleri bilgiye göre, bu yazıtın kırmızı renkli bir boya ile kazınarak yazılan ve bir mimari parça olarak bir kaleden getirildiğini belirtti.

Doç Dr. İlker Işık: Çok önemli bir yazılı belge

2017'den itibaren yürütülen yüzey araştırmalarında, İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait yazıtların yanı sıra birçok kaya resmi tespit edildiğini söyleyen Işık, Anadolu'da "Türk" adının geçtiği başka bir yazıya bugüne kadar rastlanmadığını söyleyerek, "Bu eser, Anadolu tarihi ve ecdadımıza ait çok önemli bir yazılı belge niteliğine sahiptir. Kaleden getirilmiş olması nedeniyle yazıt üzerinde 'Türkoğlu' adının yer alması, burada Bizans dönemi askeri bünyesinde bulunan Türk askerlerinin Savatra'da konuşlandığını düşündürmektedir. İslam öncesi gruplar halinde gelen Türk boyları, Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yerleşmiş ve belli bir kısmı Hristiyanlığı seçerek Bizans ordusu içerisinde lejyon olarak görev yapmış. Bu yazıt, tahminimizce bir Bizans mimari unsuru üzerine işlenerek onların varlığını ortaya koymaktadır." dedi.

Işık, kazı çalışmaları kapsamında, Türklere ait çalışmalarını derinleştirdiklerini, bölge etrafında daha erken devirlere ait yazıtlar da saptadıklarını ve bu çalışmaların daha sağlıklı yürütülebilmesi için tercümelerinin akademik bir zeminde ele alınmasını beklediklerini dile getirdi.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar