Aşı Boyası - Okr

Aşı Boyası - Okr nedir?

Aşı Boyası- Okr: 

1. Aşı Boyası; diğer aydıyla Okr, su ya da tutkallı suya pigment katılmak suretiyle elde edilen koyu sarıdan, kırmızı ve kahverengiye kadar değişik renklerde bir tür boya. 

Kahverengi ve morumsu renkler elde etmek için demir oksit katılmaktadır. 

Dış etkilere karşı dayanıklı olun bu boya, koruyucu etkisi nedeniyle özellikle Anadolu'da konut mimarisinde soklokla kullanılmıştır.  

2. Doğal mineral pigmentidir. Sarı ya da kırmızı rente yam ya da kireçlenmiş biçimde bulunur. Aşı boyasında bulunan demir hidroksit oranı sabit değildir. Bu oran göre pas sarısı, kızıl ya da koyu esmer renkler alır. Ençok görülen rendi kısmızıdır. Aşı boyası eski çağlar boyunca, çürümeyi önlemek, yaşayan yüzün rengini korumak ve ruhun sahibini bulmasın asağlak için ölüleri üzerine dökülürdü. 

 

(Ökr: Su ya da tutkallı suya pigment katılmak suretiyle elde edilen koyu sarıdan kırmızı ve kahverengiye kadar değişik renklerde bir tür boya.

Kahverengi ve morumsu renkler elde etmek için demir oksit katılmaktadır. Dış etkilere karşı dayanıklı olan bu boya, koruyucu etkisi nedeniyle özellikle Anadolu konut mimarisinde sıklıkla kullanılmıştır. =Aşı Boyası)


Benzer Haberler & Reklamlar