Kesintisiz kazılacak 20 arkeoloji alanı için imzalar şubat ayında atılacak

Kesintisiz kazılacak 20 arkeoloji alanı için imzalar şubat ayında atılacak

Maddi sıkıntılar nedeniyle uzun soluklu arkeolojik kazı yapamayan Türk arkeologların başkanlık ettiği 20 arkeoloji alanına şubat ayından itibaren yıl boyunca finansal destek sağlanacak.

Türkiye'de kaç arkeolojisi yapılıyor?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yurt genelindekli 153 ayrı kazı alanından 31’inin yabancı, 122’sinin ise Türk kazı başkanları tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Milli arkeologlara finansal destek

“Malesef Türk arkeologlar, finansman sıkıntısı nedeniyle 5-30 gün arası kazı yapıp geri çekilmek zorunda kalıyorlar” diyen Bakan Ersoy, bu sorunu çözmek için hazırlanan projeyi anlattı: Türk kazı başkanlarının tümüyle toplantı yaptık. Bakanlık olarak ilk etapta 20 dosyaya 12 aya kadar destek vereceğimizi açıkladık. Bakanlığımıza 30’un üzerinde başvuru ulaştı. Bu dosyalardan 20 projeyi belirleyip, şubat ayı içinde destek protokolü imzalayacağız.

Arkeoloji kazıları her ay denetlenecek

Desteklenecek dosyalar kapsamında kazı başkanlarının 12 aylık çalışma programı hazırlayacaklarını da belirten Kültür Bakanı, “Programları her ay denetleyeceğiz. Ona göre ödeme yapacağız. Kazı ekiplerini güçlendiren ve belirli sayıda istihdam şartı öngören yeni bir sisteme geçiyoruz” diye konuştu.

Nisan ayında yurtdışında müze tanıtımı

Nisan ayında yurtdışında tanıtım kampanyası planladıklarını söyleyen Ersoy, "Bir çok özelliğini tanıtacağımız müzelerimize turist çekeceğiz. Gelirle müzelerin standartlarını artırıp ören yerlerimizin eksikliklerini tamamlayacağız" dedi.

Göbeklitepe sadece Şanlıurfa değil

Göbeklitepe için yapılan tanıtımların sadece Şanlıurfa’ya değil, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman ve Gaziantep’e de katkı sağladığını belirten Bakan Ersoy, “Turiste, ‘Bir tek Göbeklitepe’ye gel’ desek gelmez. Hem kalış sürelerini uzatacağız hem de ziyaret amaçlarını büyütmüş olacağız. Türkiye’nin pek çok yerinde böyle alanlar yaratacağız. Otel yapımı konusunda gelen taleplere hızlı bir şekilde onay veriyoruz” şeklinde konuştu.

Yelda Gökdağ - Akşam


Benzer Haberler & Reklamlar