Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Myrleia-Apameia Antik Kenti'nde, Bursa Müzesi ile Mudanya Belediyesi arasında imzalanan protokolün ardından arkeoloji kazılarına yeniden başlandı.
Arkeologlar, Düzce'de Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, Roma dönemine ait Floral ve mitolojik öğelerle bezeli mermer bloklar ve muhtelif mimari figürler buldular.
Muğla il sınırları içinde; gerek kara arkeolojisi gerekse deniz arkeolojisi açısıdan önemli, prehistorik dönemlerden günümüze kalmış alanlarda gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırmaların konuşulacağı konferans 30 Mart Çarşamba günü Sıtkı…
Assos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında bir ekmek pişirme fırını tabanında, adımlarını atmaya başlamış bir bebeğe ait 1300 yıllık ayak izlerine rastlandı. Bebeğin bir adımının 5 santimetre olması yeni yürümeye başladığını gösteriyor.…
Su seviyesi hızla yükselen Ilısu Barajı'nda su yüksekliği 65 metreye ulaşırken, Er-Rızk Camisi mevkisi ile Atatürk Ortaokulu bahçesinde 15'i arkeolog 79 kişinin katılımıyla yürütülen arkeoloji kazılarına da son verilmeye hazırlanılıyor.…
Silbury Tepesi nedir? Silbury Tepesi nerededir? Silbury Tepesi'nin gizemini çözebilmek için bugüne kadar kaç arkeoloji kazısı yapılmıştır.
Saray-ı Cedide-i Amire'nin en az Selimiye Camisi kadar değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, saray alanındaki arkeoloji kazıların 12 ay devam etmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti
Arkeoloji kazılarında Hititlerin merkezi mühür deposunun keşfedildiğini açıklayan Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicol Marchetti, Hitit İmparatorluğunun Kurucusu Şuppiluliuma'nın Başkent Hattuşa yerine bu sarayda ikamet ettiğini, bunun o…
Arkeolojik alanda Dünyanın en uzun soluklu ve en saygın organizasyonlarından biri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 41 yıldır başarıyla organize ediliyor. Peki 41 Kere maaşallah dedirten başarılı organzisyonların ilki ne…
Bulgaristan'ın Başkenti Sofya'nın en eski yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Slatina'da neolitik çağda gömülen bir kadın iskeletinin bulunduğu mezar keşfedildi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te bu yıl yürütülecek arkeolojik kazılara başlandı. Bu yılki arkeolojik kazılarda sarayın mozaik ve çinili avlusunun tamamen ortaya çıkarılması planlanıyor. Kazı başkanın en büyük dileği ise…
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Beşiktaş'ın arkeolojik stratigrafisinin ortaya çıkarıldığı kazılarda, toplam 78 adet kurgan tipi mezar ortaya çıkarıldığını, 11 farklı ana sembol ve 14 alt grup sembolün belirlendiğini söyledi.…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gladyatörler yurdu Stratonikeia Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarını incelediği gezisinde arkeoloji kazılarına verdikleri desteklere dair, kazı başkanının başarısına bağlı açıkçası. Ama zaten…
Şehitlikler kadar müzelerin de milletin tarihinin aynası olduğunu söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında 57 olan Türk arkeoloji kazılarının sayısının şu anda 122'ye ulaştığını, gelecekte bu sayının daha da…
Arkeoloji kazılarının 12 ay sürdürülecek olmasının arkeolojik değerleri kısa sürede ayağa kaldırılmasını sağlayacağını savunan Prof. Dr. Celal Şimşek Laodikya'ya gelen ziyaretçi sayısı artacağını umuyor.
2019 Arkeolojik Kazıları Basın Tanıtımı yapıldı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında arkeolojik kazıların sürelerinin uzatılarak yıl içine yayılmasına ilişkin…
Hırbe Helale nekropolü arkeoloji kazılarında neler bulunmuştur? Arkeolojik alan nerededir?
Aphrodisias adını, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den almıştır. Aphrodisias ismi daha önce başka adlarla anılan kentte ilk olarak M.Ö. 2. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır.
İlk arkeolojik kazılarını 1850 yılında Fransızlar öncülüğünde Susa'da gerçekleştiren İran'da bu alanda modern aletlere ihtiyaç duyuyor. İran Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Mustafa Deh Pehlevan, İran'ın arkeoloji alanında dünyayı 50 yıl geriden takip…
Maddi sıkıntılar nedeniyle uzun soluklu arkeolojik kazı yapamayan Türk arkeologların başkanlık ettiği 20 arkeoloji alanına şubat ayından itibaren yıl boyunca finansal destek sağlanacak.
Haydarpaşa’daki arkeoloji kazılarının bittiği noktaya 300 metre yakınlıktaki İbrahimağa Mahallesi Dinlenç Caddesi’nde başlayan otel inşaatının hafriyatından da Bizans dönemine ait tarihi eser kalıntıları çıktı. Kalıntılar gardaki arkeolojik kazı…