Kedi gibi çömelebilen dinozor türü keşfedildi: Ledumahadi mafube

Kedi gibi çömelebilen dinozor türü keşfedildi: Ledumahadi mafube

Güney Afrika'da yeni dinozor türü keşfedildi. Fosli kalıntılarına göre yaklaşık 4 metre boyunda ve 12 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dev dinozor, sauropodları andırıyordu ama onlar gibi değildi. Onu asıl ilginç kılan ayaklarıydı. Ledumahadi mafube daha önce hiç bir dinozor türünde olmayan bacak yapısına sahipti.

Güney Afrika'nın Free State eyaletinin Lesotho devleti sınırına yakın kasabası Clarens'te yeni tür bir dinozora ait fosiller keşfedildi.

Günümüzden 200 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen otobur türe; Güney Afrika'nın 11 resmi dili arasında yer alan Sesotho dilinde 'şafak vaktindeki dev gök gürültüsü' anlamına gelen "Ledumahadi mafube" adı verildi.

Ledumahadi mafube'nin silindir gövdeli ve uzun boyunlu dinozorlardan oluşan "sauropodları" andırdığı ancak o familyadan daha eski bir tür olduğu belirlendi.

Current Biology (Güncel Biyoloji) dergisinde 27 Eylül tarihinde, Early Sauropodomorphs, Blair W. McPhee, Roger B.J. Benson, Jennifer Botha-Brink, Emese M. Bordy, Jonah N. Choiniere imzaları ile yayınlanan "A Giant Dinosaur from the Earliest Jurassic of South Africa and the Transition to Quadrupedality in Early Sauropodomorphs" (Güney Afrika'da en erken Jurassic devrin dev dinozoru ve ilk Sauropodomorfların dönüşümleri) başlıklı makaleye göre; yaklaşık 13 ton ağırlığında ve ortalama kalça yüksekliğinin 4 metre olduğunu belirtilen dinozor türü, kendi döneminde dünyada yaşayan en büyük hayvan türüydü.

Witwatersrand Üniversitesi Evrimsel Çalışmalar Enstitüsü araştırmacsı Profesör Jonah Choiniere, “O, 200 milyon yıl önce dünya üzerinde yürüyen en büyük omurgalıydı" diyor.

National Geographic'in internet sitesine Witwatersrand Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, fosil kalıntılarına göre  Ledumahadi mafube'nin günümüzde yaşayan Afrika fillerinin iki katı iriliğnde olduğu belirtildi.

İki ayakla gezinen dinozorlarla dört ayakla gezinen dinozorlar arasında bir tür

Sauropod dinozorların yakın akrabalarından olmasına rağmen farklı bir türe ait olan Ledumahadi mafube'nin sauropodlardan bağımsız evrim geçirdiği varsayılıyor.

Ağırlıkları 60 tona kadar çıkabilen sauropodlar, bitkilerle besleniyor ve dört ayak üzerinde yürüyorlardı.

Daha eski dinozor türlerinin iki ayak üzerinde yürüdükleri biliniyordu.

Ledumahadi mafube'yi ilginç kılan nokta ayaklarıydı. O ne sauropodlar gibi dördü de aynı oranda güçlü bacaklara sahipti ne de daha eski dönemlerde yaşayan ve iki ayakla gezinen dinozorlar gibi ön ayakları kısaydı. O daha önce hiç bir dinozor türünde olmayan bacak yapısına sahipti.

Bilim insanlarının açıklamasına göre Ledumahadi mafube dört ayak üzerinde yürüyordu ama ön ayakları arka ayaklarına göre daha cılız ve inceydi. Her ne kadar iri bir gövdeye sahip olsa da kediler gibi ön ayakları üzerine çömelebiliyordu.

Oxford Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Profesör Roger Benson, “Bir ara tür olduğunu düşünüyoruz. İki ayaklı türler, dör ayaklı türlere evrimleşirken ortaya çıkmış bir tür olmalı. Paleontologlar bu evrimsel değişimi onun zayıf ön bacaklarından anlayabilirler.  Onun nasıl yürüdüğünü tahmin edebiliyoruz. Kedileri andırıyordu. Muhtemelen kediler gibi çömelip oturabiliyordu" diyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar