Arjantin'de şu ana dek bilinen en eski dev dinozor fosili bulundu

Arjantin'de şu ana dek bilinen en eski dev dinozor fosili bulundu

Arjantin'de arkeologlar tarafından bulunan ve en az 200 milyon yılllık olduğu tahmin edilen dinozor fosili, dev dinozor türlerinin sanılandan en az 30 milyon daha önce tarih sahnesine çıktığını gösteriyor.

Tahmin edilenden en az 30 milyon yıl önce devleşmişler...

Mezozoik dönemin iki alt dönemini teşkil eden Jura dönemi (205 - 145 milyon öncesi) ile Kretase dönemi (142 milyon ila 65 milyonyıl öncesi) dev dinozorların yaşadığı çağladı. Ancak çok daha önce yeryüzünde çift katlı otobüs büyüklüğünde 'nazik devlerin' dolaştığı keşfedildi.

En az 200 milyon yıllık dev dinozor fosili bulundu

251 milyon ile 65 milyon yılları arasında yaşandığı tahmin edilen ve Dinozorlar çağı olarak tanımlanan
Mezozoik dönemin ilk evresini teşkil eden Trias döneminde (Günümüzden 251 milyon yıl önce başlayıp 205 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir) yaşayan bugüne kadar görülmemiş ölçüde dev bir cüsseye sahip dinozor türüne ait fosil keşfedildi.

Büyük kuzen olarak adlandırıldı

Doğa Ekolojisi ve Evrimi (Nature Ecology & Evolution) dergisinde yayınlanan 9 temmuz tarihli makaleye göre; Arjantin'de araştırma yapan arkeologlar 201 ila 237 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen dev dinozor fosili keşfettiler. Fosil kalıntıları Arjantin'in kuzeybatısındaki  San Juan eyaletinde dinozor fosilleri ile bilinen Dünya Mirası bölgesi Ischigualasto Provincial Parkında bulundu.  Ingentia prima ('büyük kuzen') adı verilen dinozor muhtemelen sauropodlar ailesinin ilk üyelerindendi.

Nature Ecology & Evolution dergisinde, Cecilia Apaldetti, Ricardo N. Martínez, Ignacio A. Cerda, Diego Pol ve Oscar Alcober imzaları ile yayınlanan Triassic sauropodomorph dinozorlarında devleşmeye yönelik erken eğilim (An early trend towards gigantism in Triassic sauropodomorph dinosaurs) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre "Ingentia prima" adı verilen otçul dinozor türünün yüksekliği 4 metre, uzunluğu ise 10 metre civarında.

Dinozorun kuş benzeri akciğerlere sahip olduğu ve dinozor evriminde önemli bir halka olduğu tahmin ediliyor.

Dev dinozorların sanılandan daha erken yaşadıkları anlaşıldı

Araştırmaya katılan Arjantin San Juan Ulusal Üniversitesi'nden Cecilia Apaldetti, "Bilim insanları şu ana kadar dev dinazorların 180 milyon yıl önce dünyada yaşamakta olduğuna inanıyordu ancak bu keşif dinazorların tahmin edilen yıllardan daha önce var olduklarına işaret ediyor." ifadesini kullandı.

Fosili bulunan türün, uzun boyun ve kuyruklara sahip sauropod ailesinden "Brachiosaurus" ve "Diplodocus" gibi devasa dinozorların atası olduğu düşünülüyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar