120 milyon yıllık 'Sibirya dinozoru' fosili bulundu

120 milyon yıllık 'Sibirya dinozoru' fosili bulundu

Rusya'nın Sibirya bölgesinde binlerce mamut kemiğinin bulunduğu kayalık alan keşfedildi. Paleontologlara göre; tarih öncesi dönemde insanların avladıkları mamutların kalıntılarını bıraktıkları sanılan kayalık alanda bir de dinozor fosili bulundu.

Rusya'nın Sibirya bölgesinde binlerce yünlü mamuta ait kemikler bulunan kayalık bir fosil alanı keşfedildi. Tesadüfen keşfedilen alan adeta bir dinozor mezarlığını andırıyor.

Siberian Times sitesinin haberine göre, Tomsk Devlet Üniversitesinden Rus bilim adamları, Krasnoyarsk bölgesine düzenledikleri araştırma gezisi sırasında, tarih öncesi dönemde insanların, avladıkları mamutların kalıntılarını bıraktıkları sanılan kayalık bir alan buldu.

Paleontooglara göre kemikleri tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar bırakmış olabilir. İnsanların avladıkları mamutların kemiklerin bu alana bıraktıkları tahmin ediliyor.

Çulım Nehri kıyısında Bolşoy Ilek'teki kayalıkta, 120 milyon yıl öncesinden dinozor kalıntılarına rastlandığı da belirtildi.

Sibirya dinozoru olarak nitelendirilen dinozorun daha önce varlığı bilinmeyen bir tür olduğu sanılıyor.

Sibirya'nın Krasnoyarsk bölgesindeki Bolshoy Ilek bölgesi bilim adamları tarafından 'son derece önemli' arkeolojik alan olarak derecelendirildi.

Dinozor nekropolüne benzeyen alanın adeta bir mamut mezarlığını andırması, paleontoloji araştırmacılar açısından çok önemli keşif olarak yorumlanıyor.

Tomsk Devlet Üniversitesi'nden Dr. Sergey Leschinsky, jeolojik ufuklar açacak bölge olarak tanımladığı bölgenin yünlü mamut fosilleri açısından çok zengin olmasının yanı sıra, büyük etçil ve otçul dinozorlar ile yırtıcı hayvan kemikleri barındırdığını söyledi.

Bilim adamlarının, kayalığın katmanlarında daha kapsamlı arkeolojik inceleme yapmayı planladığı, ilk bulguların, bölgede binlerce kemiğin olabileceğini ortaya koyduğu ifade edildi.

***

www.arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar