Kalkhas

Kalkhas nedir?

Kalkhas: Kalkhas Yunan efsanesinde, özellikle Troya destanlarında adı geçen en ünlü kâhinlerdendir.

Homeros onu İlyada'da şöyle tanıtır:

Kalkhas, Thestor'un oğlu,

tanrı sözcülerinin en büyüğü,

biliyordu her şeyi, geçmekte olanı, geçmişi, geleceği.

Phoibos Apollon verdiydi bu hüneri ona,

bu hünerle geldiydi ta İlyon'a AkhaΊıların gemileri.

Troya savaşından önce de, sonra da Kalkhas'ın yönetmediği bir tek olay yoktur, geleceği görür, haber verir, sözüne uyulursa, doğru yoldan gidilmiş olur, uyulmazsa tanrı belalarıyla karşılaşılır.

Kalkhas'ın rol oynadığı olaylar şöyle özetlenebilir:

Akhilleus dokuz yaşındayken, Kalkhas Troya'nın ancak Akhilleus katılırsa alınabileceğini, ama savaşta öleceğini bildirmiş de bunun üzerine Akhilleus'un anası Thetis onu kız kılığına sokarak Skyros kralının kızları arasına saklamış.

Akha ordusunun Aulis'ten ilk yola çıkışında Kalkhas sunak sütünde bir yılanın bir kuşu yediğini görünce, Troya şehrinin ancak on yıllık bir abluka sonunda alınabileceğini söylemiş. Ordunun ilk Mysia çıkışında Telephos'un sözlerini onaylamış.

İkinci Aulis durağında İphigeneia'nın kurban edilmesini salık vermiş.

Troya savaşında ordular arasında veba çıkınca, nedenini bildirmiş ve Apollon rahibi Khryses'e kızı Khryseis'in geri verilmesi gerektiğini bildirerek, Agamemnon'u kızdırmış, onunla Akhilleus arasında kavga çıkmasını ve İlyada'da konu olacak Akhilleus'un öfkesini kışkırtmı.

Paris öldükten sonra, Troya'nın düşmesi için Helenos'u ele geçirmek gerektiğini de o söylemiş.

Tahta atın yapılmasını ve şehre sokulmasını salık verdiği gibi, kendisi de atın içine saklananlardandır.

Dönüş efsanelerinde de Kalkhas'ın rolü büyüktür. 

Tanrıça Athena'nın Aias'a yapılan haksızlık yüzünden Akha'lara kızdığını, bu yüzden dönüşlerine engel olacakını bildiği için, kendisi Akhalarla Yunanistan'a dönmek istememiş; Amphiaraos'un oğlu bilici Amphilokhos'la birlikte gemiye binip, Anadolu kıyılarında Kolophon şehrine çıkmış ve orada kalmış.

Kader Kalkhas'ın Anadolu'da ölmesini buyuruyor, kâhin de bunu biliyordu: Kendisinden daha usta bir biliciyle karşılaştığı gün Kalkhas'ın ömrü sona erecek diye bir tanrı sözü varmış, Kolophon'da Kalkhas kâhini Mopsos'u bulmuş, birbirine sorular sormuşlar, Mopsos hepsini bilmiş, Kalkhas bilememiş. Öfkesinden canına kıymış ve Kolophon'un yakınında Notion şehrine gömülmüş derler.

Anadolu ile ilgili birçok efsanelerde Kalkhas'ın yanılgıları anlatılır.

Lykia kralı bir sefere çıkacak olmuş, sonucu üstüne Kalkhas'a da Mopsos'a da danışmış, Kalkhas zafer kazanacağını, Mopsos yenileceğini öngörmüş. Mopsos haklı çıkınca, Kalkhas kendini öldürmüş. Aiolya bölgesinde, Myrina yakınındaki bir kutsal koruluğa Kalkhas bir bağ ekmiş, ama ora bilicilerinden biri bağının şarabını içemeyeceğini söylemiş, şarabı içmek üzereyken Kalkhas bu söze öyle gülmüş ki boğulmuş ve şarabı içemeden ölmüş.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar